– Vi er ikke et typehusfirma, men tegner og bygger individuelle huse til familier på landet. Sådan lyder det fra ejeren af Arkitektladen A/S i Ribe, Øjvind Andersen, når han kort skal beskrive hvad og hvem hans arkitektfirma er, og står for.

Arkitektladen A/S holder til i en flot historisk, renoveret og moderniseret smuk gammel bygning hjertet af Ribe, der blandt andet tidligere har været købmandsgård. Restaurering og nybyggeri i gammel stil, er da også blandt specialerne hos Arkitektladen.

Og det er et kreativt team bestående af arkitekter, civilingeniører, bygningskonstruktører og tekniske designere – hvoraf flere har håndværksmæssig og landbrugsmæssig baggrund – der sammen tegner og får opført den enkelte landbrugsbygning i samspil med kunden.

Bagkataloget tæller ikke mindre end godt 600 stuehuse landet over, hvor ikke to er ens. Det handler om individualitet og de ønsker til stil og indretning, som kunden og ikke mindst Arkitektladen finder frem til.
,
-  Mange har drømmen, som vi så visualisere ud fra det store erfaringsgrundlag, som vi har, forklarer Øjvind Andersen.

Starten på et byggeri starter med en henvendelse fra en interesseret kunde.

-  Kunden ringer typisk, hvor han/hun fortæller om sine ønsker og vi fortæller hvad vi kan. Derfra aftales et uforpligtende møde, hvor vi kommer ud og ser grunden og vurderer den i forhold til blandt andet beliggenhed og placering i landskabet, forklarer Øjvind Andersen.

Han erfaring er, at mange kunder allerede har reserveret en grund med udsigt.

Ud fra samtale og besøg følger en idé-fase, hvor der udarbejdes et 3D-skitseforslag til byggeriet, og den økonomiske ramme fastlægges. Hele denne fase tager typisk omkring to måneder.
,
Bedre indtjening generelt har åbnet op for nyt landbrugsbyggeri. Og hér mener Øjvind Andersen, at der kunne være potentiale for i højere grad at tænke design ind i nye landbrugsproduktionsbygninger.

-  Jeg kunne godt tænke mig moderne landbrugsbygninger, hvor man arbejdede med design med respekt for funktionaliteten, forklarer Øjvind Andersen, der samtidig ikke mener at design og funktionalitet er hinandens modsætninger – tvært imod.

- Design kan jo være vigtigt i forhold til logistik i bygningen, hvor man godt kunne gå ind og arbejde med design, tilføjer Øjvind Andersen, der rent faktisk også oplever et stigende fokus fra især de unge landmænd, omkring netop bygningerne.