En sund tarm giver et godt immunforsvar

Brottrunk er et nyt produkt i Danmark. Et produkt lavet af fermenteret surdejsbrød, som tilsættes grisens foder. Produktet øger sundheden i maven og tarmen, hvilket frigiver energi til et bedre immunforsvar og samtidig fjerner det affaldsstoffer fra kroppen.

Peter Johansen, Vestbjerg, skal for første gang med på NutriFair. Det skal hans nye tyske forhandling Bruttrunk også. Et produkt, hvor detaljerne er så nørdede, at de næsten kræver en doktorgrad, og hvor resultaterne fra Tyskland næsten er for gode til at turde håbe på for en vendelbo, som sidder der for enden af køkkenbordet på ejendommen Danielsminde i Vestbjerg.

Det handler om sundhed og filosofien om, at en velfungerende tarm frigiver energi til et bedre immunforsvar. Og det at affaldsstofferne skal væk fra kroppen, for at dyret kan yde sit optimale. Det gælder både om produktet gives til en gris, hest, mink, kylling, ko eller et menneske for den sags skyld. For ikke at nævne planterne på marken.

Der foreligger ingen danske resultater, da produktet til dyr først nu er kommet over grænsen. Men der er adskillige veldokumenterede tyske forsøg, hvor førende universiteter og dyrlæger står bag. Peter Johansen har også gjort sig flere »aha-oplevelser« med produktet, som han har kendt siden i sommers.

Nu skal det med på NutriFair for at finde ud af, om det kunne have svineproducenternes interesse.


Syrenedsættende og antiinflammatorisk

Det er surdejsbrød, som er bagt og lagt i vand, hvor det er fermenteret i seks måneder, hvorefter det er fyldt på flasker. Det fås i tre varianter, hvoraf Fermentgetreide er Rolls-Roycen. Et flydende produkt men en anelse bundfald fra brødresterne, som for eksempel tilsættes grisenes vådfoder.

Produktet bruges forebyggende, men kan også speede op på helbredelsesprocessen på for eksempel en penicillinbehandling.

Fermenteringsprocessen har gjort produktet syrenedsættende og antiinflammatorisk.

Den gavnlige effekt på dyrenes sundhed kommer især fra produktets mælkesyrebakterier og mælkesyre, som blandt andet virker syrenedsættende og styrker mave-tarm sundheden.

- Hvis dyrene hele tiden går og slås med noget. Det kan være svampevækst eller ophobning af affaldsstoffer, ja så kan den ikke præstere. Grisen vil være utrivelig, have lavere foderoptag og tilvækst, siger Louise Pedersen, som blandt andet er jordbrugsteknolog med speciale i hest og har studeret de tyske resultater, som er lavet på produktet.

Produktet nedsætter svampedannelsen og transporterer affaldsstofferne væk.

- Fermentgetreide kan ikke stå i stedet for en hensigtsmæssig fodring, men være et supplement, som blandt andet vil give en højere foderudnyttelse. Producenter som bruger soja vil opleve, at grisene udnytter foderet bedre og de dermed kan reducere tildelingen af soja og spare penge, siger Louise Pedersen.


Forebygger diarre

Produktet kan også fås helt flydende uden bundfald eller som pulver til stalde, hvor dette bedre kan håndteres.

- Man vil kunne forebygge diarre ved smågrise steder, hvor man tidligere brugte zink, fortæller Louise Pedersen.

I Tyskland er der bevist stor succes med ikke bare at tilsætte det til dyrenes foder, med også at spraye det ud ved smågrisene.

- Her blev der set en markant lavere forekomst af coli-bakterier.

Ved slagtesvin fremhæver Louise Pedersen den syrenedsættende effekt, produktet har, som blandt andet vil sænke urinsyreindholdet i grisen, og give kødet en bedre smag og kvalitet, i det marmoreringerne ændres og giver mere fast kød.

Produktet indeholder også aminosyre og vitaminer - for eksempel B12.


Kan erstatte svovlsyre

Vigtigst af alt, for Peter Johansen og Louise Pedersen, er dyrenes sundhed. Men det tyske produkt har også flere sidegevinster.

- Får ens dyr tilsat det i foderet, vil gyllen blive tyndere og nemmere at røre op. Grisene vil have omsat foderet mere, så næringsstofferne i gyllen bliver mere tilgængeligt for planterne. Det er et naturmiddel, som er helt ufarligt og kan samtidig erstatte at man tilsætter svovlsyre til gyllen, da mælkesyren i produktet har samme effekt, siger Louise Pedersen.

Produkterne kan også hældes i marksprøjten og for eksempel bekæmpe svamp i kartofler.


Gode resultater

Peter Johansen har kørt forsøg på en minkfarm, hvor tæverne fik tilsat produktet, inden de skulle have hvalpe og gennem digegivningsperioden.

- Minkavleren oplevede væsentlig større hvalpe i det hus, som havde tilsat produktet.

Til foråret starter et nyt forsøg, som skal teste produktets virkning på fedtede hvalpe. Ligesom produktet skal afprøves i en svinebesætning.

Peter Johansen har også oplevet en gavnlig effekt ved heste.

- Vi har en hest, som ikke ville spise nok til at være i træning uden af tabe sig. Vi havde prøvet alt, men efter få uger med dette produkt, steg foderoptaget og den har siden stillet til løb fire gange med meget fine resultater, fortæller Peter.

Han, fruen Ulla Johansen, samarbejdspartneren Louise Pedersen og en konsulent fra det tyske firma Kanne, som producerer produkterne, vil være at møde på Nutrifair.

Produktet koster mellem 15 og 20 kroner pr. liter plus moms. En so skal have 100 milliliter om dagen, mens slagtesvin over 30 kilo skal have det halve. Smågrise får mellem 10 og 20 milliliter afhængig af vægt.

Produkterne kan anvendes i økologiske besætninger. (Stand A-1248)



Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også