Tidligere ledige har succes som nye svinepassere

En ny og ukendt verden åbnede sig for Anja Maj Lynggaard og Steen Pank, da de gik i gang med Agroassistentuddannelsen

Ingen af dem havde nogensinde haft det fjerneste med landbruget at gøre og det stod ikke skrevet i kortene, at de skulle være svinepassere.  Men det er de nu, og de stortrives med det.

27-årige Anja Maj Lynggaard fra Horsens og 60-årige Steen Pank fra Galten startede i begyndelsen af november på Agroassistentuddannelsen sammen med 30 andre ledige.  Og det har de ikke fortrudt.

Bag uddannelsen står Tørring Uddannelsescenter (TUC Job) og Bygholm Landbrugsskole, og forløbet er godkendt og udarbejdet i samarbejde med jobcentrene i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg.  Uddannelsen er målrettet svinebedrifter.

- Jeg er bypige og er vist dét, man kalder en rigtig ”pyntepige”, der går meget op i tøj og makeup. Men jeg kan godt lide at udfordre mig selv og prøve noget helt nyt, fortæller Anja, der efter en kort ledighedsperiode på en måned hørte om Agroassistentuddannelsen.

Hun er uddannet social- og sundhedshjælper, men har gennem de sidste tre år arbejdet på en produktionsvirksomhed i Horsens.

- Hvorfor ikke, sagde jeg til mig selv, hvorefter jeg tilmeldte mig. Jeg får mere ud af at arbejde her, end af at være ledig. Det lugter lidt, ja, men det vænner man sig til, og jeg er absolut ikke blevet skræmt væk, fortæller Anja, der er i praktik hos Finn Schmidt i Klovborg.

- Jeg kan godt lide at arbejde med dyr, men der er da visse ting, man lige skal vænne sig til. F.eks. når man skal yde fødselshjælp til en so, det var lidt grænseoverskridende. Men de andre er gode til at hjælpe og forklare, fortæller Anja om sin arbejdsplads, hvor der er seks ansatte foruden hende selv.

Et spring ud i det ukendte

Deltagerne lagde ud med et skoleophold på tre uger på Bygholm, hvorefter de kom i praktik. Forløbet varer fire måneder og foregår i en vekselvirkning med skoleophold og praktik det samme sted. Skolen står for det faglige, mens praktikværten skal sørge for, at agroassistenten lærer de praktiske funktioner.

Steen Pank har prøvet lidt af hvert i sit arbejdsliv, bl.a. Falck-redder og brandmand, 22 år ved TDC samt senest lagerarbejde på en fabrik.

- Min afdeling lukkede, og efter en måneds ledighed blev jeg præsenteret for det her. Det var noget helt nyt og ukendt, og det lød spændende. Jeg tog springet ud i det ukendte, og det har jeg ikke fortrudt, fortæller Steen, der er i praktik hos Hanne Brandt i Viby.

- Når man arbejder med dyr, kommer man tæt på liv og død. Der vil være dyr, der dør eller skal aflives, og det kan godt være lidt barsk, men det vænner man sig til.

- Dyrene har det godt, og der er meget fokus på velfærden i stalden, siger Steen, der er glad for at arbejde på en lille arbejdsplads med et lille team bestående af tre personer i stalden foruden ham selv.

Moderne og professionelt

Anja arbejder på en svinebedrift med 1.130 søer, mens Steen arbejder i en besætning med 400 søer. De har begge erfaret, at arbejdet i en større svinebesætning er meget systematisk, professionelt og nøje planlagt. De har også bemærket, at man arbejder med frihed under ansvar, og at der er tale om et fleksibelt arbejde.

- Det er meget mere moderne og strømlinet, end jeg troede. Jeg troede også, der var meget mere fysisk hårdt arbejde, siger Steen.

- Der var mange ord og begreber, jeg aldrig havde hørt om før det her, men jeg følte mig godt forberedt, siger Anja.

Begge synes, det er fint med den vekselvirkning, der er mellem skole og praktisk arbejde. Det betyder, at de får en grundlæggende viden, og at de ude på jobbet kan prøve de forskellige arbejdsopgaver og bruge den viden, de har fået på skolen. Det gælder både omkring dyrenes adfærd, produktionscyklus, sundhed, fodring m.m. De synes også, det har værdi, at de kan udveksle erfaringer med andre agroassistenter.

Læs også