Sikkerhedskursus ændrer adfærd hos unge

Grindsted Landbrugsskole har sat sig for at lære unge mellem 13-16 år, hvordan de ikke kommer til skade.

Hos Grindsted Landbrugsskole har de fået positive tilbagemeldinger fra forældrene til de tidligere års kursister.

- Jeg har talt med en del forældre, som har haft deres børn på tidligere års Sikkerhedskurser. De fortæller, at rollerne efterfølgende er byttet om hjemme på gården. Nu er det den unge, der vejleder forældrene i, hvordan det er mest forsvarligt og sikkert at udføre opgaverne. Det er jo sjovt for os at få at vide, og det viser, at vores kurser flytter noget hos de unge, siger Poul Thomsen, lærer på Grindsted Landbrugsskole og ansvarlig for Sikkerhedskurset.

Skudt ned af jernstang

Mike Erikstrup kommer forbi kurset for at fortælle sin historie til de unge landmandsspirer. Han er 22 år gammel og under sit arbejde på en gård, kom han alvorligt til skade med sit hoved under en arbejdsulykke.

- Jeg fik en jernstang direkte i hovedet, da jeg var ved at ordne et foderanlæg, som havde sat sig fast. Ulykken har haft store konsekvenser for mig. Jeg husker dårligt og har kronisk hovedpine. Hvis jeg laver fysisk arbejde, så får jeg endnu mere hovedpine, fortæller Mike Erikstrup, som med sin historie gerne vil hjælpe de unge med at tænke sig om en ekstra gang i forhold til at passe på sig selv.

- Jeg vil gerne dele min dyrekøbte erfaring med andre unge. Jeg har altid været vildt aktiv og var aldrig bange for noget. Men på grund af uopmærksomhed, så gik det galt. Derfor er mit budskab til de unge, at de skal ned i tempo og koncentrere sig om at gøre tingene rigtigt og huske på, at sikkerheden er meget vigtig. Det kan altså også ske for dig, hvis ikke du tager sikkerheden alvorligt, slutter Mike Erikstrup.

Beskyttelsesbriller er hot

Arbejdsmiljø- & HR-konsulent Hans Jürgen Detlefsen fra LandboUngdom, skal tage de unge kursister gennem et forløb, hvor de får redskaber til at skærpe opmærksomheden på, hvordan de kan forebygge arbejdsulykker.

”De unge skal hele tiden være bevidste om, hvad det er, der kan udløse en farlig situation. Jeg vil gerne have dem til at tænke på sikkerhed som noget sejt. For eksempel, at den der bruger værnemidler er sej – den der ikke gør, er det ikke. Alle kan være uheldige at komme ud for en skade, men den der tænker sig om og vurderer de opgaver, man skal lave har en langt større chance for at komme hjem uden skader,” fortæller Hans Jürgen Detlefsen.

Teori og meget praksis

På kurset kommer de unge til at prøve kræfter med masser af praktiske øvelser fra landbruget, som for eksempel at lægge grime på en ko, forskellige løft, de lærer at flytte dyr, sætte PTO aksel på traktor, skifter hjul på en vogn, korrekt anvendelse af værktøj og rigtig påklædning. Undervisningen veksler mellem teori og praksis, så de unge på kurset ved selvsyn kan afprøve de sikkerhedsmæssige korrekte arbejdsgange.

Kurset er henvendt til unge mellem 13 - 16 år, og det gælder både drenge og piger. Man kan tilmelde sig kurset ved at kontakte Grindsted Landbrugsskole.

Læs også