Det skal fortsat være attraktivt at dyrke sukkerroer, sagde formanden på Danske Sukkerroedyrkeres generalforsamling.
Hverken den afsluttede 2015-roekampagne eller den forestående 2016-dyrkningssæson var i fokus, da foreningen Danske Sukkerroedyrkere holdt generalforsamling i Sakskøbing Sportscenter. - EU’s sukkerkvoter og mindsteprisen på roer ophører i 2017.
Det samme gør vores nuværende brancheaftale, som sætter rammerne for roedyrkningen. Derfor er det vilkårene i 2017 og frem, som optager vores tanker, understregede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, Gedser, i sin beretning til de ikke færre end 428 fremmødte deltagere (ca. 125 flere end sidste år, red.). Han oplyste, at man har haft et utal af møder med Nordic Sugar for at finde frem til de fremtidige vilkår. Men at man desværre endnu ikke er nået til noget resultat. Hvad der kommer til at ske fra 2020, når der skal vedtages en ny landbrugsordning i EU, er der ingen, der ved noget om endnu.
Uændret roepris
I januar indgik Danske Sukkerroedyrkere en aftale om en uændret pris på kvote- roer i 2016. Basisprisen er således ca. 198 kroner pr. ton roer med 16 procent sukker – hertil kommer de almindelige tillæg m.v. - Vi havde bestemt gerne set en stigning i roeprisen, fastslog Jørn Dalby, men desværre giver den fortsatte lave sukkerpris i EU ikke grundlag for det. Det sidste år har sukkerprisen i EU ligget stabilt lavt omkring 420 euro pr. ton, hvor den tilbage i 201213 i en lang periode lå over 700 euro. - Vi er helt åbne for ændringer, som kan bidrage til at effektivisere vores roedyrkning og sukkerproduktion. Med de nye vilkår uden sukkerkvoter er der ingen tvivl om, at konkurrencen skærpes i EU.
Problemet er, at nogle af de elementer, som Nordic Sugar har lagt frem, enten direkte skader udviklingen eller er til ensidig fordel for Nordic Sugar på bekostning af os dyrke- re.