Transportuddannelser til landbrugets mange behov

Som den største skole for transportuddannelser i Region Sjælland er AMUJuul i Roskilde kendt af eksempelvis mange landmænd.

TRANSPORT Hos AMUJuul i Roskilde, der er den største skole for transportuddannelser i Region Sjælland, har man blandt andet mange landmænd på sine kurser.

- Flere og flere landbrug har lastbiler, og det bliver mere og mere almindeligt, at traktorer bliver registreret som lastbiler, der kræver stort kørekort.

- Her kommer vi ind i billedet, fordi man blandt andet kan tage lastbilkørekort hos os, siger direktør hos AMUJuul, Leif Juul, der ejer og driver virksomheden sammen med sin søn, Jesper Juul.

- Ifølge gældende lovgivning skal alle med kørekort til lastbil på et såkaldt EU-efteruddannelseskursus hvert femte år. Folk, der deltager her, lærer blandt andet om køre/hviletidsbestemmelserne, lastsikring, energirigtig kørsel og diverse ny teknologi, fortæller Leif Juul, som oplyser, at EU-efteruddannelseskurset til lastbil tager fem dage.

Kørsel med farligt gods

- Blandt andet brændstof og sprøjtevæske er defineret som farligt gods. Derfor skal folk i landbruget, der kører med denne type produkter på offentlig vej, på et tre-dages grundlæggende ADR-kursus i kørsel med farligt gods, som vi også tilbyder, tilføjer direktøren.

Det tager seks uger at tage kørekort til lastbil hos AMUJuul, inklusive EU-bevis, hvilket er et krav for at køre lastbil. Og skal man køre med påhængsvogn, skal man bruge yderligere fire uger på at erhverve sig kørekort, inden man kan sætte sig bag rattet.

Fokus på sikkerhed

- Vi har stort fokus på sikkerhed, både i forbindelse med lastning og losning af gods, samt i forbindelse med selve kørslen, understreger Leif Juul.

AMUJuul råder over sin egen manøvre- og køreteknisk bane ved Roskilde. Men ud over Roskilde afvikles der også kurser i afdelingen i Køge samt i Ringsted og Sorø.

- Vi har i løbet af et år rigtig mange folk fra landbruget på kursus. For at tilpasse os kursisternes behov, afvikler vi kurser både om dagen, om aftenen og i weekender, forklarer Leif Juul og tilføjer:

- AMU-konceptet passer fint til landbrugets behov, da det gør det muligt at sende medarbejdere på kursus i stille perioder, ikke mindst i vintermånederne. 

Mulighed for godtgørelse

- Jeg vil minde om, at der er mulighed for at søge om såvel arbejdstabsgodtgørelse som transportgodtgørelse, når folk i landbruget skal på et af vore kurser. Og skal medarbejderen på kursus uden løn, kan han eller hun selv søge godtgørelse.

AMUJuul er en af landets få private AMU-transportskoler og har op mod 50 ansatte. Det drejer sig om kørelærere, faglærere og administrativt personale.

- Som en privat drevet transportskole har vi særlige muligheder for at være fleksible, og arbejder også hårdt på at være servicemindede. Og sidst – men ikke mindst – er kvalitet et nøgleord for os, slutter Leif Juul.

 

Læs også