Gennemsigtigheden og mobiliteten i det stærkt kritiserede realkreditmarkedet skal gennemgås, har erhvervs- og vækstministeren besluttet.
Det stærkt omdiskuterede og kritiserede realkreditmarked skal nu gås igennem af et ekspertudvalg, som skal afrapportere til politikerne senest til september. Det har erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) besluttet.
Ministeren har således netop nedsat et ekspertudvalg, der skal se på mulighederne for at styrke gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet og komme med anbefalinger til nødvendige justeringer af reglerne for realkreditten.
- Jeg ser frem til at komme i gang med dette vigtige og spændende arbejde og få afdækket mulighederne for at styrke gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet, siger ekspertudvalgets formand Nina Dietz Legind, der er professor i bank- og kapitalmarkedsret på Syddansk Universitet.
Og ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er der et tiltrængt behov for udvalgets arbejde.
- Den seneste tids offentlige debat har understreget for mig, at der skal skabes bedre overblik over udviklingen i bidragssatserne, mulighederne for at skifte realkreditinstitut og de kommende kapitalkravs betydning for realkreditinstitutternes omkostninger, siger ministeren.
Seks konkrete opgaver venter
Rådet har i sit kommissorium konkret til opgave at belyse konsekvenser for realkredittens kapitalomkostninger og bidragssatser af kommende skærpede kapitalkrav samt markedskrav (ratingbureauer). Man skal ligeledes identificere områder, hvor der nationalt er stillet supplerende krav til realkreditinstitutter og vurdere mulighederne for forenklinger af reglerne, herunder mulig overimplementering af EU-direktiver.
Man skal også vurdere tilsynspraksis på området og lovgivningen bag denne og belyse udviklingen i rente, bidragssatserne og de samlede omkostninger fordelt på forskellige lånetyper og institutter og foretage en international sammenligning på området.
Dernæst har man fået til opgave at beskrive kundernes omkostninger i forbindelse med skift af realkreditinstitut og vurdere, om disse udgør en barriere for kundernes mulighed for at skifte realkreditinstitut. I den forbindelse skal der ses på indfrielsesmodeller og -vilkår mellem realkreditlån og pengeinstitutters prioritetslån, og der skal sammenlignes hvor det er relevant med boliglån i udlandet.
Endelig har udvalget fået til opgave at vurdere, om der er behov for at ændringer i god skik reglerne eller andre forbrugerbeskyttelsesregler under hensyntagen til boligkreditdirektivet, hedder det i udvalgets kommissorium.