Lean for mink

Øg effektiviteten ved at være positiv, se muligheder og sæt fokus der, hvor der skal sættes ind. Gode råd fra chefkonsulent Merete Andersen

- Det handler om at øge effektiviteten. Spørgsmålet er, hvordan vi gør det.

Ordene kommer fra chefkonsulent ved Landbonord, Merete Andersen, der opfordrer til inddragelse af medarbejderne på årets minkmøde i Holstebro.

Hun mener, at man ved at lave færre fejl, have et mindre spild og dermed mere tid til at sætte fokus på, hvor man skal sætte ind, kan opnå en mere effektiv produktion med medarbejdere, der får ejerskab over produktionen og yder deres optimale hele tiden.

- Det er vigtigt at inddrage medarbejderne. Der er rigtigt mange, der går med ideer, der ikke kommer ud, hvis ikke de bliver spurgt og taget alvorligt i deres meninger. Spørg dem. Det er medarbejderne, der hver dag går blandt dyrene og har den bedste mulighed for at se, hvor der kan skabes forbedringer.

Sæsonarbejdere er en udfordring

Merete Andersen ser især det, at der på mange minkfarme er få fast medarbejder gennem året, som en udfordring for minkavlerne.

- Det, at der i perioder kommer et stort rykind af sæsonarbejdere, stiller ekstra store krav til, at tingene er sat i system, og at det er tydeligt, hvad der forventes af den enkelte.

- Man skal være klar med systemer. Hvordan får man alle i spil hurtigst muligt, siger Merete Andersen.

Hun anbefaler, at man laver en årsplan, hvor man måned for måned skriver ned, hvad der laves.

- Det er en hjælp til forberedelse til næste år, siger hun.

- Det kan godt være, at det ikke er helt på samme tid, man gør tingene næste år, men det giver en indikator for, hvor meget man skal igennem, og hvornår på året, lyder formodningen fra chefkonsulenten, der især fremhæver en plan for vedligehold i de stille perioder.

- Det kan lyde banalt, men noget kan laves i godt vejr, og andet i dårligt. Har man en plan, får man tingene gjort rettidigt, siger hun.

Lav plan hver uge

En weekplanner er et andet værktøj, der ifølge Merete Andersen er en god hjælp i hverdagen.

- Hvis man en gang om uge laver en plan, især over de ekstra opgaver man gerne vil have lavet i løbet af ugen, så bliver det gjort. Det er et værktøj til at for fordelt opgaverne ud på medarbejderne fra starten af ugen. Så kan de selv vurderer, hvornår de vil gøre det.

- Medarbejderne bliver langt mere selvkørende og tager ansvar på den måde, lover Merete Andersen.

Merete Andersen er godt klar over, at det umiddelbart kan lyde banalt med års- og ugeplaner, men hun garanterer, at det giver et overblik, der er ens for alle. Alle informeres samtidigt og alle ved, hvad der forventes af dem.

- Og så er opfølgning vigtig. Laver man aftaler, er det altafgørende, at de bliver fulgt til dørs. Hvordan gik det, var der problemer, kan vi løse dem anderledes næste gang?

Mål skal være konkrete

Mål for bedriften skal gøres konkrete. Det er ikke nok, at man beslutter sig for, at man vil hæve kuldstørrelsen. Det skal aftales, hvordan man vil gøre, og hver enkelt medarbejder skal kender sit ansvar i processen.

- Husk det skal være realistiske mål. Og prioriter målene, så der er fokus på, hvilke har en stor effekt her og nu og hvilke kræver et længere træk. Og få så det hele skrevet ned, råder Merete Andersen.

Hun har gentagende gange oplevet, at vigtig viden forsvinder, når en medarbejder forlader arbejdspladsen.

Viden skal ud af den enkeltes hoved

- Det nytter ikke noget, at vi lader viden blive inde i hovedet på den enkelte. Vi skal have skrevet ned og taget billeder, så alle, der begynder på farmen, hurtigt kan sætte sig ind i, hvordan rutinerne er. Hvad man allerede har fundet ud af, der virker, og hvordan vi ikke skal gøre tingene.

- Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken flere gange, lyder det fra chefkonsulenten.

Læs også