Finanslovsaftale åbner op for nye sprøjtemidler
Sprøjtemidler, der i dag ikke ville være godkendt i det danske system, kan nu testes, og får dermed mulighed for alligevel at blive godkendt
I finanslovsaftalen er der fra næste år og fire år frem afsat to millioner kroner årligt til en styrkelse for indsatsen for test af pesticider. Altså i alt otte millioner kroner.
Ifølge plantepolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, Søren Korsholm, er der tale om et af lyspunkterne i dette års finanslovsaftale, da det vil kunne åbne op for, at midler som ellers ikke ville være blevet godkendt i Danmark, som følge af det meget restriktive godkendelsessystem nu alligevel har en chance for at komme ind på markedet.
- Det er en styrkelse til det arbejde, som foregår i varslingssystemet for pesticider. Det er selvfølgelig et lille hjørne af den her finanslovsaftale, men det er et positivt tiltag, siger Søren Korsholm.
Restriktivt dansk system
Han forklarer, at når man i dag skal have godkendt pesticider til det danske marked, så bliver der lavet modelberegninger for at finde ud af, om der er nogle risiko forbundet med dem - eksempelvis over for grundvandet. Hvis modelberegningerne siger, at produktet ligger lige på vippen med hensyn til at kunne have nogle uacceptable egenskaber, så er der ingen chance for, at det bliver godkendt.
- Men med det fokus, som der nu kommer, så vil der være mulighed for at kunne teste de stoffer. Hvis det så viser sig, at der ikke er nogle problemer, så vil det alligevel være muligt at få de nye midler ind på markedet.
- Det er rigtig positivt, fordi det er et sted, hvor vi har været udfordret, da vi i Danmark har et godkendelsessystem, som er meget restriktivt og har flere særkrav, siger Søren Korsholm.