Debatindlæg af Bjarne Nigaard, Adm. direktør Bæredygtigt Landbrug
Dansk landbrug har formået at sætte produktionen
væsentligt i vejret uden at det har medført en øget forurening, og med en
intelligent regulering af landbruget, der ligner de regler man finder i
industrien generelt, vil dansk landbrug kunne skabe titusindvis af nye
arbejdspladser uden negative effekter på naturen. Fortsætter man derimod med
den landbrugspolitik, der føres i dag, så vil det om få år være slut med dansk
produceret brød, kød og øl på hylderne i det lokale supermarked, og det endda
uden gevinst for miljøet.
Landbruget vil gerne måles på hvad der sker af udledning
til vandmiljøet og luften, og ikke som i dag, hvor man regulerer på hvilke og
hvor mange råvarer landbruget overhovedet må få tilført udefra. Dansk landbrugs
brug af gødning skal efter Bæredygtigt Landbrugs opfattelse ske efter
ligevægtsprincippet i EU’s nitratdirektiv. Dvs. at der skal tildeles præcis den
mængde gødning til markerne som planter og humuslag har behov for. Sådan gør
man også i andre EU-lande.
Den optimale mængde gødning giver landmanden den optimale
dyrkning og de mest næringsrige planter, og tilmed udledes der minimalt med
overskydende kvælstof til vandmiljøet, da kornets kerner og jordens
mikroorganismer og regnorme omsætter det meste.
En sidegevinst er, at en velnæret jord og stærke planter
kan lagre enorme mængder CO2. Rent faktisk anslår førende
planteavlskonsulenter, at man med en øget tildeling af kvælstof til afgrøderne
kan øge CO2-optaget i halmen med 30 procent, CO2-optaget i kernen kan øges med
20 procent og CO2-indholdet i jordens humus kan fordobles.
Når humusindholdet i jorden reduceres på grund af
vedvarende undergødskning af danske afgrøder, som det sker i dag, betyder det
en negativ CO2-balance. Så det er ikke kun jorden, afgrødernes kvalitet og
landmændenes økonomi, der lider ved undergødskning. Det er også CO2-regnskabet.
Bare en lille stigning på 0,02 procent humus hvert år vil bringe os betydeligt
tættere på klimamålene for Danmark. Så kan alle andre brancher slappe af, og
væksten i samfundet rammes ikke.
I den offentlige debat om dansk landbrug lægges det
ensidigt til grund at kvælstof, altså nitrat, er skadeligt i vandmiljøet. Det
er der på ingen måde enighed om i internationale studier, ligesom forskere fra
DCE har fastslået, at nitrat har gavnlig effekt på livet i vandet. Nitrat er
med til at tilføre ilt og kvælstof til bakterier og planter i vandløbene;
nitrat er altså helt vitalt for, at der fortsat er liv i vandløbene.
Vandløb, der vel at mærke har fået en stadig større rigdom
af liv de senere år, hvilket i 2012 fik forfatteren til "Atlas over danske
ferskvandsfisk" til at udtale at: ”Der er ingen tvivl om, at vandløbene
har fået det bedre og fiskebestanden er i bedring’.” En udtalelse der ligger
langt fra de dommedagsprofetier, vi gang på gang hører i debatten.
Ved at få en ny regulering, hvor man kan gøde efter
ligevægt, og i øvrigt måle evt. udledning, så sikrer vi bedre produktion og
bedre miljø på samme tid. Det kan rent faktisk lade sig gøre.