Ulovlig antibiotika fundet i otte svinebesætninger

- Det er bekymrende, at enkelte svineproducenter kan opføre sig så uansvarligt, siger veterinærdirektør Per Henriksen fra Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen Veterinærrejsehold fandt ved et kontrolbesøg den 4. juni 50 kg ulovlig medicin i en svinebesætning ved Viborg.

Prøver viser nu, at der som ventet var tale om en særlig type tetracyklin, der ikke er godkendt i Danmark. Det oplyser Fødevarestyrelsen, som samtidig kan fortælle, at den ulovlige medicin efterfølgende er fundet hos fem besætninger med samme ejer.

- Veterinærrejseholdet har desuden kontrolleret yderligere fem besætninger med tæt kontakt til de oprindelige seks besætninger. Foreløbigt er den særlige type tetracyklin fundet i prøver af foder og vand fra to af besætningerne, mens svaret fra de sidste tre afventes, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen kalder fundene bekymrende:

- Det er bekymrende, at enkelte svineproducenter kan opføre sig så uansvarligt. De risikerer at bringe fødevaresikkerheden og den danske svineeksport i fare, når de gambler med ulovlig import af medicin. Antibiotika skal kun bruges til dyr, når de er syge – og kun med en dyrlæge involveret. Jeg er derfor tilfreds med, at vi hurtigt har fået inddæmmet problemet og fået sagen under kontrol.

Fødevarestyrelsen har nedlagt forbud mod, at der i en periode flyttes dyr til slagtning fra de 11 besætninger. Det gælder dermed også de tre besætninger, hvor man stadigvæk afventer prøvesvar.

Det vurderes, at sagen ikke vil omfatte flere besætninger.

Læs også