Herregårde får støtte til at invitere lokale indenfor

Ind til nu er seks projekter valgt ud til at få tilskud til at arrangementer og aktiviteter, der skal skabe grobund for lokalt samarbejde

Frugtvinsmesse, sommermarked og midlertidig herberg langs Hærvejen.

Det er eksempler op de i alt seks udvalgte projekter, der får støtte i første runde af ”Byd Indenfor” – en initiativ under Realdanias kampagne, Fremtidens Herregård.

En række herregårdsejere har taget initiativ til arrangementer og tiltag, der blandt andet har til formål at invitere lokalområdet ind op herregårdene samt bidrage til nye samarbejder. Det oplyser Realdania.

Fremtidens Herregård støtter hvert af de seks projekter med mellem 30.000 kroner og 100.000 kroner.

Det er fortsat muligt at søge om støtte til arrangementer gennem ”Byd Indenfor”. Næste ansøgningsfrist er således den 2. juni.

Realdania præsenterer de seks projekter, der har fået støtte gennem ”Byd Indenfor”, således:

Tersløsegaard, Dianalund, Sorø Kommune

Herregård og museum, Tersløsegaard, vil formidle Ludvig Holbergs historie i fem skuespilbegivenheder, der skal finde sted både indendørs og på herregårdens gårdsplads. Herregårdens egne medarbejdere og de lokale borgere bidrager til projektet.

Gisselfeld Kloster, Haslev, Faxe Kommune

På Gisselfeld vil Bondens Marked afholde en folkemiddag. Ideen er at lade lokale borgere, turister og stadeholdere mødes på et sted, hvor kulturarv, madkultur og unikke fødevarer går op i en højere enhed.

Frederiksdal, Harpelund, Lolland Kommune

Frederiksdal vil være vært for den årlige frugtvinsmesse, der arrangeres af Dansk Forum for Frugtvin. Her deltager producenter fra hele landet – i alt 25. Begivenheden arrangeres i samarbejde med lokale aktører, herunder Lolland Kommune og Region Sjælland. Den genanvendte kostald, der skal danne ramme for vineriet, indvies også.12 herregårde på Skiveegnen, Skive Kommune

Skriveegnens Erhvervs- og Turistcenter ønsker at afholde arrangementet Herregårdenes Dag med kulturelle aktiviteter på 12 forskellige herregårde. I samarbejde med lokale kunsthåndværkere og fødevareproducenter holdes åbent hus, og lokale beboere og interesserede inviteres indenfor. De 12 herregårde er Bustrup Hovedgaard, Herregården Hessel, Hesthave, Hostrup Hovedgaard, Spøttrup Borg, Staarup Hovedgaard, Langesgaard, Kjeldgård, Middelalderborgen Østergaard, Ørslev Kloster, Ny Spøttrup og Lerkenfeldt.Engestofte, Maribo, Lolland Kommune

Engestofte vil skabe et sommermarked med kulturelle aktiviteter som folkedans, musik og syning af folkedragter. Markedet kombineres med arrangementer, der genskaber nogle af de gamle traditioner, der knytter sig til herregårdene og Engestoftes bygninger. Der samarbejdes med en række lokale foreninger.


Nr. Ravnstrup, Hjallerup, Brønderslev Kommune

Nr. Ravnstrup åbner dørene med et midlertidigt herberg, der indrettes i en tidligere avlsbygning i forbindelse med åbningen af den kommende hærvej mellem Aalborg og Frederikshavn. Målgruppen er vandrere og turister.

Læs også