Rug mætter i længere tid end hvede, og er derfor værd at
overveje, når tankerne falder på hvilke foderblandinger, der skal benyttes i
fremtiden.
Danish Agro har kørt treårige forsøg med tilsætning af rug
hos hjemmeblandere, og er for halvandet år siden startet op med at tilbyde rug
som tilsætning til foderet.
- Ligesom hos os mennesker, giver det en bedre mæthedsfornemmelse
at få rug i stedet for hvede - rugbrød i stedet for franskbrød, siger Arne
Ringsing, produktchef hos Danish Agro.
Højt indhold af fibre
Rug har et væsentligt højere indhold af opløselige fibre
end hvede, og er dermed længere tid undervejs i mavetarmsystemet.
Ifølge Arne Ringsing har rug igennem mange år haft et
dårligt ry i fodersammenhænge, primært på grund af problemer med meldrøjer i
marken.
- Mange rugsorter er i dag resistente over for meldrøjer,
og med en lang række hybridsorter på markedet, hvor meldrøjer er et mindre
problem, ja så tør vi nu godt erstatte noget af hveden med rug, siger Arne
Ringsing.
Den bedre mæthedsfornemmelse giver mere ro i stalden og
fibersammensætningen giver en bedre mavesundhed.
Slagtesvin fra 50 kilo
Rugen benyttes primært i blandinger til søer og slagtesvin
fra 50 kilo.
- Vi skal begrænse brugen af rug indtil 50 kilo, da
energien i hvede er lettere omsættelig og nødvendig for slagtesvinenes vækst,
lyder det fra Arne Ringsing.
- Men derefter er det rigtigt godt.
- Forsøg fra Videncenter for Svineproduktion har vist, at
ved at tilsætte omkring 20 procent rug i slutblandingerne til slagtesvin, kan
man hæve kødprocenten med en procent, fortæller produktchefen.
Mest til drægtige søer
Til søer anbefaler Arne Ringsing rug i alle blandinger.
- Omkring fem til ti procent, med mest til de drægtige
søer, siger han.
Rug er en billigere råvare end hvede, hvorfor den er et
rigtigt fint alternativ i drægtighedsstalden, hvor søerne ofte er sultne.
- Når søerne er sultne, er der større uro og mere tendens
til halebid. Rug hjælper som sagt på mæthedsfornemmelsen, så den er yderst
velegnet i drægtighedsstalden, lyder det fra Arne Ringsing.
I farestalden er det mere vigtigt med rigelige mængder af
energi, hvorfor Arne Ringsing anbefaler meget mad, men ikke så meget rug.