Jon Nielsen tog Lenin-statue ned

Jeg hjalp til med min rendegraver, og Lenin er nu endt i én af vores garager, fortæller driftsleder Jon Nielsen fra det urolige Ukraine

- Folk var godt trætte af bystyret her i området, fortæller den danske driftsleder Jon Nielsen om de dramatiske begivenheder, der udspiller sig for tiden i Ukraine.

Jon Nielsen, der de sidste seks år været ansvarlig for den danskejede malkekvægfarm Danmilk i det vestlige Ukraine, tilføjer:

- Det var for eksempel et helvede at få registreret sin jord, som vi skal mindst hver femte år. Hvis ikke man lagde penge til sagsbehandleren, tog det uendeligt lang tid. Og jævnligt opfandt de en ny regel, som der også lige skulle penge under bordet for at undgå.

Da Danmilk-farmen af princip ikke betaler til korruption, var der ingen ende på behandlingen af registreringen eller problemerne med den.

Holdningen fra den danske farm betød også, at det var stort set umuligt at få importeret køer til farmen i de første år.

- Med begrundelse i at ville undgå indslæbte sygdomme kunne vi ikke få importtilladelse til køer fra Danmark, fortæller Jon Nielsen. På trods af at Ukraine har stort set alle mulige kvægsygdomme i forvejen.

- Kun den nu afsatte, russiskvenlige præsident Janukovitj, som selv ejede en stor kvægfarm, kunne uden problem få køer ind til sin farm fra Holland.

Nok blev nok

For nogen uger siden gik det så løs i Danmilk-farmens område på samme måde, som det gjorde i hovedstaden Kiev og mange andre steder i Ukraine.

- Der blev brændt nogle politistationer af, og folk var meget ophidsende. Da styret i Kiev faldt, blev det pludseligt moderne at fjerne Lenin-statuer rundt omkring – også i vores by.

- Så jeg hjalp til med vores rendegraver, men lovede at tage Lenin ned i ét stykke. Nogen af tilskuerne kastede dog med sten og fik slået næsen af ham.

Nu er Lenin sat til foreløbig opbevaring i én af Danmilks garager.

Der er varslet nye tider

Den nye regering i Ukraine har fra starten varslet kamp mod korruptionen og det meningsløse bureaukrati.

- Jeg var til en kvægkongres i Kiev for nogle dage siden, hvor den nye landbrugsminister i et indlæg lovede at gøre tingene lettere for os, fortæller Jon Nielsen.

- Blandt andet kunne registreringen af jord nu foretages ganske enkelt og af os selv via computeren i stedet for at skulle ske på endeløse skemaer på byens rådhus.

Den mest negative forandring er imidlertid devalueringen af Ukraines valuta. Alt importeret er blevet mindst 30 procent dyrere med ét slag.

- Diesel til traktorerne er blevet vildt dyrt. Det samme er for eksempel importeret sojaskrå, som snart ikke er til at skaffe mere.

Medarbejderne urolige

I disse dage er det igen stille i Ukraine og i det område, hvor Danmilk ligger.

- Vi får samme troværdige informationer som hjemme i Danmark. Lige før styret faldt i Kiev, lukkede man ellers de kritiske nyhedsmedier, men de er åbnet igen.

Men Jon Nielsens 16 ansatte medarbejdere er naturligvis urolige for, hvad det skal ende med.

- Vi hører, at i Rusland fortæller medierne, at folkeopstanden her i Ukraine er ledet af bøsser og nynazister. På Krim var det imidlertid kun pensionisterne, der stemte for tilslutning til Rusland – de unge dernede og i resten af Ukraine vil ikke ind under Rusland på nogen måde.

Læs også