Beregninger fra Aarhus og Københavns Universiteter viser, at undergødskning af afgrøderne medfører større indtægtstab end tidligere vurderet
Det koster danske landmænd mellem en halv og en hel
milliard kroner om året, at de ikke må gøde deres afgrøder med den mængde
gødning, der sikrer det bedste udbytte.
Det viser nye beregninger fra DCA – Nationalt Center for
Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet og IFRO – Institut for Fødevarer
og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.
Tallet er en markant opjustering i forhold til tidligere
beregninger, der vurderede tabet til 160 millioner kroner årligt. Der er dog
stadig langt op til de 1,6 milliarder, som Videncentret for Landbrug tidligere
på året beregnede det gennemsnitligt årlige indtægtstab til. Aktuelt ligger
tabet dog endnu højere, nemlig på over tre milliarder kroner, fortæller Lars
Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.
Han glæder sig over, at de nye tal trods alt nærmer sig
Videncentrets tal.
- Det er ikke en tilståelsessag, men det nærmer sig, siger
viceformanden, der håber på, at rapporten kan blive en politisk øjenåbner.
Også direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen,
glæder sig over, at forskerne har opjusteret tallene.
- Jeg glæder mig over, at instituttet har flyttet sig, og
nu erkender, at undergødskning skaber store økonomiske tab. De nye tal er dog
stadig langt fra vores, men forskerne mener tilsyneladende, at sandheden skal
serveres i små doser, siger Vagn Lundsteen.