En ny rapport fra FAO viser, at Danmark har en lav grad af selvforsyning af protein. Det kan hestebønner måske afhjælpe
Et dansk alternativ kan måske reducere importen af
udenlandsk soja.
I projektet ”ØkoProtein” har Det Jordbrugsvidenskabelige
Fakultet ved Aarhus Universitet, en række firmaer, flere økologiske landmænd
samt Videncentret for Landbrug, Økologi nemlig arbejdet på at finde et
alternativ til udenlandsk soja.
Projektet har som mål, at danske økologiske husdyr i
fremtiden kan fodres med dansk, økologisk proteinfoder.
I den forbindelse har eksperter fra Videncentret for
Landbrug testet, om hestebønner dyrket i Danmark måske skal erstatte soja. Og resultaterne er ifølge Videncentret lovende:
- Vi har set på hestebønner, da de i modsætning til soja
passer til vores lidt køligere klima, og de indeholder en god del protein. Vi
har derfor fodret malkekøer med hestebønner og det ser ud til at være et
lovende alternativ til sojaen, siger leder af projekt ”ØkoProtein” Margrethe
Askegaard på Videncentret for Landbrugs hjemmeside.
En ny rapport fra FN’s fødevareorganisation FAO
konkluderer, at Danmark har en lav grad af selvforsyning af protein, hvilket er
et problem – blandt andet, fordi prisen på soja stiger.
- Det vil vi gerne lave om på, så vi kan sikre en større
selvforsyning med proteinfoder i Danmark. Og nye resultater viser, at vi er på
vej, lyder det fra Margrethe Askegaard.
Problemer med hestebønner
Hun peger dog samtidig på, at det er svært at få landmænd
til at dyrke hestebønner, idet de høstes sent og ofte er plaget af lus:
- Det prøver vi at gøre noget ved.
Ifølge Videncentret for
Landbrug vil man her i efteråret undersøge, hvad de økologiske slagtesvin og
æglæggende høns siger til den danske protein, som ikke kun vil kunne bruges i
økologisk produktion, men også i den konventionelle produktion.