Pengene skal skaffes ved at øremærke 0,1 øre pr. liter mælk og ti kroner pr. slagtedyr, foreslår Kurt Johansen, formand for Jysk Kvæg.
- Der er bevisligt store problemer i en række besætninger, men vi har ingen viden på området! Det er uholdbart, og hvis Dansk Kvæg mangler penge til at sætte en grundig undersøgelse i gang, så må vi skaffe dem. Der er simpelthen nødt til at ske noget. Vi er nødt til at tage de alvorlige meldinger om smitsomme multifaktuelle sygdomme seriøst, og så må vi alle sammen til pengepungen, argumenterer Kurt Johansen.
Han foreslår en ordning hvor 0,1 øre pr. liter mælk og ti kroner pr. slagtedyr øremærkes til projektet.
Alene ved at øremærke 0,1 øre pr. liter mælk i et halvt år, vil man få over to millioner kroner til formålet (4,5 mia. liter mælk pr. år) Det er altså næsten ingenting, den enkelte skal ofre for at sikre de nødvendige midler til undersøgelsen.
- Ordningen kunne fungere i et halvt år eller lignende. Det vil være tilstrækkeligt til at skaffe de nødvendige midler, vurderer han.
Kurt Johansen håber, Dansk Kvæg vil tage positivt imod forslaget, for i øjeblikket er mange landmænd voldsomt frustrerede og usikre ved de rapporterede tilfælde af kronisk botulisme, som angiveligt koster mange køer livet., mener han.
- Det har ulmet en tid nu, og der er meget uvidenhed og mange misforståelser, som gør billedet værre. For eksempel viser det sig, at mycoplasma i nogle tilfælde er blevet forvekslet og blevet kaldt kronisk botulisme.
Tager selv affære
I Jysk Kvæg har de politisk valgte og rådgivningen i fællesskab besluttet at tage affære ved at nedsætte en »task force« i multifaktuelle sygdomme, der består af chef for Jysk Kvæg, Peter Hegelund, kvægrådgiver Morten S. Thomsen og formanden Kurt Johansen.
- Vi er gået i gang med at kontakte landmænd, der har eller har haft kronisk botulisme i deres besætning. Vi besøger dem og forsøger at opsamle deres erfaringer og drage nytte af dem, fortæller Kurt Johansen.
Gruppen er ikke en specialistgruppe, men hensigten er at opsamle de erfaringer, der er hos kvægbrugerne og dyrlægerne. Når der ikke eksisterer en stor faglig viden på området, bliver erfaringsudveksling endnu vigtigere, mener man i Jysk Kvæg.
Jysk Kvæg tilbyder derfor også de ramte besætninger at etablere en ERFA-gruppe.
- Vi vil samarbejde med alle, der vil dele viden og erfaringer, og vi koordinerer vores indsats med Videncenter for Landbrug, Kvæg, forsikrer Kurt Johansen.