På fredag fejrer en af Danmarks ældste landboforeninger sit 200 års jubilæum.
En af Danmarks ældste landboforeninger i Danmark fylder 200 år. Jubilæet bliver fejret på Fulbyvej i Sorø med ølsmagning, levende musik, taler og debat.
Formand for Gefion, Torben Hansen, glæder sig i den forbindelse over dansk landbrugs høje niveau, hvor viden og innovation er centrale dele af et moderne dansk landbrug.
Og netop viden og evnen til at formidle den videre er Gefions fornemmeste opgave, fortæller han.
- Ser jeg tilbage i min egen familie, og hvad der blev skrevet i mine forfædres dagbøger for 100 år siden, drejer mange opgaver sig dengang om det samme som i dag. Men dengang havde man meget begrænsede ressourcer. I dag kan landmanden trækker på forskellige hjælpemidler i sin beslutningstagning - blandt andet landboforeningen, siger Torben Hansen
Miljøet er i fokus
- For bare 25 år tilbage og frem til i dag, har vi flyttet os fra kun at kigge på optimering til også at beskæftige os med miljøet, og det endda med en stor overvægt. Her håber jeg, at vi med tiden finder en mere konstruktiv balancegang.
Med vandplaner og grøn vækst er der mere end nogensinde brug for en stærk landboforening, hvis rådgivning, ifølge Torben Hansen, kan gøre en forskel.
- Bedrifterne bliver i dag større og love, regler og bureaukrati kræver meget af landmanden, som nu har en meget kompleks virksomhed. Derfor er det en fordel, at vi ejer vores egen rådgivning. Etableringen af landboforeningen for 200 år siden er det, som hele landbruget bygger på - vi løfter jo bedst i flok, og foreningsstrukturen er ganske enkel central for landbruget.
Stor omvæltning
Landbruget ændrer sig i dag hurtigt, forklarer formanden og flere landboforeninger blev fusioneret op gennem halvfemserne. Og selvom der også i dag kommer nye organisationer til og flere samarbejder på grund af kriser og modgang, så er det netop disse tider, som udvikler landbruget.
- Vi ser i landbruget en voldsom strukturudvikling, men det har vi også oplevet før i tresserne og i firserne, hvor der var større kriser. Landbruget gennemlever store omvæltninger, men vi bevæger os i bølgedale. Og når vi kommer ud på den anden side, så har vi stadigvæk et stærkt, dansk og dynamisk landbrug.
Så når Gefion fejrer sit 200 års jubilæum, vil man på dagen ikke dvæle ved fortiden, forsikrer Torben Hansen, men skue fremad.
- Vi holder en stor festdag, hvor vi sammen skal se på mulighedernes landbrug. Vi vil ikke hænge i fortiden, men fokusere fremtidens mål og udfordringer, hvor Gefion vil spille en stor rolle som rådgiver for landmændene. Bare tre år er i dag lang tid i landbruget, men jeg er sikker på at Gefion også vil være her om tyve år. Vi er jo landmandens redskab, og arbejder for hans selvstændighed, understreger formanden.
Gefions historie – kort fortalt
Tilbage i 1812 blev Det Økonomiske Selskab i det nye Holbæks Amt stiftet. Også dengang var der svære økonomiske vilkår for landbruget. Staten gik bankerot året efter og kornpriserne fald drastisk fra 8 til 2 rigsdaler.
I de turbulente tider tog pastor Walther i Vallekilde/Hørve initiativ til dannelse af det Økonomiske selskab. Foreningens medlemmer var først og fremmest godsejere, men med et stærkt engagement i hele landbruget i Holbæk Amt.
Planteskole og uldmarked
Det var driftige folk, der stod bag foreningen, og selvom der også dengang var svære økonomiske vilkår for landbruget, forstod de hele tiden at skabe rammerne for landbrugserhvervet i området. Derfor stiftede det Økonomiske selskab i nye Holbeks Amt senere en planteskole, i 1825 Holbæk Amts Sparekasse og senere et uldmarked i Holbæk.
Alt samme for at give landbruget bedre vilkår, mulighed for afsætning og udvikling. Selvom selskabet først og fremmest bestod af godsejere, støttede selskabet alle typer af landbrug. Sådan er det også i dag, hvor dørene i Gefion er åben for alle landmænd, og hvor rådgivningen også omfatter andre virksomheder på landet.
I dag Gefion
Senere kom foreningen til at hedde Holbæk Amts Økonomiske Selskab. Det første planteavlsudvalg blev dannet i 1903, og siden blev rådgivningen udvidet. Selskabet blev fusioneret til Nordvestsjællands Landboforening den 1. april 1998.
Foreningen bestod nu af tidligere foreninger fra Kalundborg, Løve og det øvrige Vestsjælland samt Holbæk Amt. Nordvestsjællands Landboforening dannede senere rådgivningssamarbejde og senere foreningsfællesskab med foreninger i Sorø-Slagelse og Skælskør i LandboSjælland.
Den første januar 2008 blev Gefion etableret som forening og rådgivningsvirksomhed med deltagelse af LandboSjælland, Susålandets Landboforening og LandboCentrum. Dermed kom foreningen geografiske område til at strække sig fra Stevns i Øst, til Roskilde og Egedal i Nord, til Næstved og Vordingborg i Syd og ud Slagelse og Kalundborg.
Men det hele startede i 1812 med det Økonomiske Selskab i nye Holbæks Amt.