Pelsdyravlerne fortsætter deres offensive kommunikationslinje. Nu med annoncer om mink der er kommet til skade.
Under overskriften »Her er vores svaghed« har danske pelsdyravlere indrykket store annoncer i en lang række dagblade landet over. Billedet viser tilskadekomne mink og spørgsmålet, der står tilbage, lyder, om samfundet har plads til denne svaghed.
Pointen er, at hvis man har dyrehold, vil nogen komme til skade. Hvis samfundet ikke vil tolerere det, så kan man ikke have husdyrhold.
Formanden for de danske pelsdyravlere, Tage Pedersen, har i et medlemsbrev til de danske pelsdyravlere forberedt dem på annoncekampagnen, idet han skriver:
- Naturligvis får mink sår og skader. Det gør alle dyr. Men vi ved også, at det er et meget begrænset problem, og langt de fleste af os handler korrekt med behandling eller aflivning, når det sker.
Og så understreger han:
- Vi må imidlertid se i øjnene, at nogle grupperinger har en interesse i at vedblive med at fremstille et vrangbillede af vores erhverv. Der er kun os selv til at fortælle den rigtige historie om sår og skader i minkproduktionen. Og det gør vi nu. Vi vil ikke være ofre. Vi vil ikke læne os tilbage og vente på næste slag. Det får man bare ondt i maven af. Det har vi haft nok af.
Ny offensiv strategi
Men han advarer også pelsdyravlerne om, at der kan komme debat om den offensive strategi:
- Det kommer formentlig ikke til at gå stille for sig. Nogle vil råbe og skrige, at det er forfærdeligt, men langt de fleste vil nå den konklusion, at det, vi gør, og, det, vi står for, er helt i orden.
En procent aflivning
Og så understreger han - som også annoncerne:
Opgørelser viser, at langt under en procent af vores mink aflives på grund af sår og skader.
Tallene stammer fra 2010, hvor Fødevarestyrelsen udgav en omfattende rapport om dyrevelfærden i den danske minkproduktion. Rapporten blev udarbejdet af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Fødevarestyrelsen, Kopenhagen Fur, Den Danske Dyrlægeforening, Landbrug & Fødevarer, Justitsministeriet, Aarhus Universitet, Plantedirektoratet og Fødevareministeriet. Med andre ord var den faglige tyngde og viden meget betydelig. I forhold til sår, skader og sygdom konkluderede rapporten:
- Det generelle indtryk er, at sygdomsforekomst og dødelighed blandt mink er på et lavt niveau, som er væsentligt under niveauet for anden husdyrproduktion i Danmark.
Sidste tirsdag lød startskuddet. Annoncerne vil blive efterfulgt af flere. Og så er der Åbent Hus på ni farme landet over søndag den 13. maj. Her kan folk med egne øjne opleve en minkfarm.