Frostvejr gør det muligt at bjærge den sidste halm

Havrehalm, der ikke blev presset i høsten, fordi det regnede for meget, blev i går samlet uden problemer af en tilfreds maskinstationsejer nord for Århus.

På en mark ved Hjortshøj mellem Århus og Randers blev der i går presset halm.

- Det er 14 hektar havrehalm, som vi ikke nåede at presse for en kunde i høsten, fordi det regnede og var for blødt, siger Martin Madsen fra maskinstationen, Nørgaard Agro I/S, ved Hjortshøj.

- Derfor lod vi det lige, men nu, hvor der har været et par dage med frost, kan vi presse det, tilføjer han.

Martin Madsen har ikke forsøgt at måle vandprocenten.

Vandprocent uden betydning
- Vandprocenten er uinteressant. Halmen er jo frossen. Jeg tror, det skal bruges som dyrkningsmedium for champignon, så det betyder ikke så meget, at det ikke er tørt, forklarer han.

Ejeren af havremarken, Lars Højholt Nielsen, har solgt halmen til Holland, hvor det skal anvendes til champignonproduktion.

- Der er frosten, som skal have æren for, at vi kan køre på marken og presse det sammen, siger Martin Madsen.

Forud for presningen er halmen revet sammen med en 12 meter rive, og han vurderer, at cirka 85 procent af halmen bliver samlet op.

Første gang
Det er første gang, han prøver at presse halm på denne årstid.

- Det er lidt spøjst, men det hænger jo sammen med, at sidste sæson har været så speciel. Men det går godt, og der er nogle rigtig pæne baller, som vejer omkring 600 kg pr. styk, fortæller han.

Halmpresseren er en Claas og tilhører Jens Hansen, Kni Maskinstation på Djursland.

- Min egen maskine var vasket og sat ind, så vi har fået assistance fra Kni Maskinstation, som havde en presser, der ikke var gjort klar til vinter, oplyser Martin Madsen.

Pressearbejdet begyndte midt på formiddagen i går og fortsatte til lidt over middag.

Læs også