En alliance bestående af både landbruget, fagbevægelsen, virksomhederne og lokalpolitik var i går på Christiansborg for at kæmpe for at Enstedværket i Sønderjylland fortsat skal fyre med halm.
Midt under forhandlingerne om det kommende energiforlig var en usædvanlig alliance bestående af 3F, LandboSyd, Danske Halmleverandører, Novozymes og Aabenraa Kommune i går på Christiansborg for at tale med netop de politikere, der lige nu forhandler på livet løs.
For mens der slås om, hvor mange milliarder, der skal bruges på at gøre Danmark fri af fossilfri brændstoffer i 2050, så har statsejede Dong meldt ud, at man vil lukke halmafbrædningen på Enstedværket i Sønderjylland i 2014. Her fyres der hvert år i øjeblikket med 120.000 ton halm.
- Vi er bekymret for, at vi nu skal have Enstedværket liggende som en ren spøgelsesby, hvor der ingen arbejdspladser er, og hvor der ingen indtjening til byen er, siger Tove Larsen (S), borgmester i Aabenraa.
Sammen med Novozymes, Danske Halmleverandører, 3F og LandboSyd, så ser hun hellere, at man ombyggede Enstedværket til at kunne producere 2. generations bioethanol.
- Får vi et bioethanolanlæg, så kan vi også tiltrække nogle højtuddannede til området, og det er vi jo også i mangel af i Sønderjylland, siger Tove Larsen.
Enige med det samme
Det er 3F, der har formået at samle alliancen, og fra landbrugets side er både formand for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, og formand for LandboSyd, Mogens Dall, enige om, at der ingen betænkningstid var for at gå med.
- Vi havde intet, at skulle have på plads først. Vi var enige med det samme. Man siger så meget om, at landbruget skal ud finde alliancepartnere. Det må man sige, at vi har fundet i den her sag. Måske kan vi også bruge det i fremtiden, siger Mogens Dall.
Stregerne er kridtet op
Efter mødet med politikerne i energiudvalget, der stort set alle var mødt op, hvilket absolut ikke er sædvanen for den slags møder, så var det en tilfreds Hans Stougaard.
Han fortalte dog, at man godt kunne mærke, at der i øjeblikket kører en solid kamp mellem de to blokke i energiforhandlingerne om, hvordan milliarderne skal bruges.
- Men vi fik fortalt dem, at hvis man først smadrer vores industri nu, som de nu er på vej til, så bliver det meget vanskeligt at få den op at stå igen Det vil komme til at koste endnu flere arbejdspladser end det, som Vestas netop har måtte lukke ned for, siger Hans Stougaard.