LandboUngdom formand: Slå til eller vent

Hvis man har fundet den rigtige ejendom, så slå til. Ellers kan man vente, for ejendomspriserne vil fortsætte med at falde, vurderer Johan Bebe.

Priserne på landbrugsejendomme dykker. Og det vil de fortsætte med at gøre det næste års tid, vurderer formanden for Fyns LandboUngdom, Johan Bebe, der alligevel opfordrer unge landmænd, som drømmer om at blive selvstændige, til at holde et vågent øje med ejendomsmarkedet.

- Hvis man har blod på tanden og finder den helt rigtige ejendom, så er der ingen grund til at tøve, så er det bare med at slå til. Hvis man derimod ikke lige står med den rigtige ejendom, så kan man godt se tiden an lidt endnu, for ejendomspriserne vil sandsynligvis fortsætte med at falde et stykke tid endnu, siger Johan Bebe.

Den fynske landboungdomsformand peger på, at den økonomiske situation i øjeblikket giver de unge gode muligheder for at erhverve en landbrugsejendom på økonomisk fornuftige betingelser.

Den begrænsende faktor
Der er dog en begrænsende faktor – nemlig finansieringen.

- Man skal have temmelig mange penge med, hvis långiverne skal være med på ideen. Men hvis man kan dokumentere, at man både er veluddannet og har praktisk erfaring af forskellig art, så tror jeg også, at der er en vej frem i det finansielle system. For dem, der drømmer om egen virksomhed, har typisk også sparet penge op, siger Johan Bebe.

I forrige uge meldte DLR Kredit i en artikel i Jyllands-Posten ud, at en række af de store og toneangivende bedrifter i Danmark er i så store økonomiske vanskeligheder, at en bølge af tvangsauktioner og konkurser formentlig vil rulle gennem landbrugssektoren i 2012 og 2013. Det handler om ejendomme i 10 millioner klassen eller derover, og de kan være svære at erhverve for unge landmænd.

- De store og større bedrifter repræsenterer i mange tilfælde værdier på 25-50 millioner kroner, og det er der ingen unge, som kan præstere. Men når det handler om meget store bedrifter, vil være en god ide, at lukke de unge ind i erhvervet under en eller anden form for selskab. Det, tror jeg, mange vil se positivt på, siger Johan Bebe.

Man skal ville det
Det bakkes op af landbrugskundedirektør Erik Larsen, Landbrugscenter Fyn, Danske Bank i Odense.

- De unge har en unik chance for at erhverve en ejendom til en rimelig pris i øjeblikket, men det er ingen skade til, hvis de kan lave et samarbejde. Det er en god måde at komme i gang på, siger Erik Larsen, som oplyser, at de fleste handler med landbrugsejendomme i dag er generationsskifter.

Den fynske landbrugskundedirektør undrer sig over, at der ikke er flere unge landmænd, som byder ind, når der er landbrugsejendomme til salg.

- Når jeg tænker på, hvor mange unge landmænd, der bliver uddannet, så synes jeg, der er for få, som har budt ind på de ejendomme, der er blevet solgt. Måske er det fordi, der fokuseres så meget på de negative historier om landbruget, men man skal også huske på, at der er landmænd, som det går udmærket for, siger Erik Larsen.

- Men man skal ville det, understreger han, ellers skal man holde sig væk. Mange af de unge, som er færdige med deres uddannelse, ønsker ikke at blive selvstændige, men vil ud og have et lønnet job, hvor de ikke skal have ansvaret for bedriftens økonomi.

Læs også