»Købt som beset« eksisterer ikke

Advokat Bertha S. Lund opfordrer til, at man som sælger af en hest skriver så meget information i kontrakten som overhovedet muligt.

- Der er en tendens til at folk bliver mere og mere griske. Det ligner snart amerikanske tilstande, lød det indledningsvist fra advokat Bertha S. Lund, da Centrovice forleden havde inviteret til en aften om handel med heste.

- Til jer, der er sælgere - I skal ikke lade være med at sælge, men man skal sikre sig og gøre sig klart, hvad man vil, lød advokatens opfordring til de omkring 100 fremmødte hesteinteresserede.

Advokaten forklarede, at der jo ikke findes en lov om køb og salg af heste, men at der jo er en købelov og en aftalelov.

- Det er bare lidt sværere med heste end med materielle produkter. Ved en hest kan der jo godt være røntgenfejl, selvom hesten fungerer, og er der noget, som køber er glad for, så er det røntgenforandringer, idet de kan tilbagedateres længere tilbage, lød det fra Bertha S. Lund, der også senere gjorde opmærksom på, at det især er noget køber benytter sig af, hvis det viste sig, at de ikke kunne magte hesten.

Skriv alt ned
- En køber, der ikke kan magte hesten, kan få alt ubetydeligt til at få betydning, sagde Bertha S. Lund og opfordrede til, at man som sælger skriver så meget som muligt ned og eventuelt får hestens journal udskrevet og vedlagt kontrakten.

- I skal ikke trække formularer fra nettet, når I sælger eller køber heste. Man kan måske bruge dem som skabelon, men man skal vide, hvad man udfylder, og det er tekst, der betyder noget. Man kan ikke skrive »købt som beset«, for det eksisterer ikke i forhold til købeloven. I stedet skal man skrive konkret, hvad det er man fraskriver sig ansvar for, understregede hun.

Hun gjorde på mødet i Vissenbjerg flere gange opmærksom på, at det absolut er en fordel med hver sin dyrlæge, og at man her skal lade køber vælge, hvem der foretager handelsundersøgelsen, og hun opfordrede også til at få defineret på skrift, hvem der har valgt dyrlægen.

Handelsundersøgelse er ikke en garanti
- Næsten uanset udfaldet af dyrlægens handelsundersøgelse, så kan man ikke sikre sig helt mod klager eller tilbagelevering. Men jo mere forundersøgelse, jo mindre risiko, sagde Bertha S. Lund og gjorde opmærksom på, at der her også er forskel på, om der er tale om et forbrugerkøb eller et handelskøb, herunder den frist, der er for køber at reklamere i.

- For at kunne hæve handlen skal manglen være væsentlig, hvilket er meget biologisk og meget forskelligt, når det drejer sig om en hest. Det store spørgsmål er, om kimen for manglen eller skaden har været til stede fra sælgers ejertid, forklarede advokaten og gav et par eksempler:

Krybbebidning synes man ikke længere er tilbagedaterbar. Det er nu noget, der opstår første gang, man ser det, medmindre køber kan bevise, at den gjorde det før. Adfærdsmangler er også svære at komme igennem med, for det er jo ikke altid at køber kan ride!

- At »man« ikke kan ride hesten, er ikke en mangel, men hvis en professionel ikke kan, så kan der være noget om det, lød det fra Bertha S. Lund.

Dyrlægens undersøgelser
Advokaten gjorde det klart under indlægget, at hun personligt ikke ville købe en hest uden undersøgelse og det uanset prisen, da hun ikke vil risikere at stå og være dårligt stillet.

Dyrlæge Jonas Rasmussen fra Højgård Hestehospital gik netop i sit indlæg i dybden om de enkelte elementer i en handelsundersøgelse, og her understregede han også, at en handelsundersøgelse er en status af hestens sundhed nu og her, men ikke en garanti.

- Hestens anvendelse har også stor indflydelse på dyrlægens konklusion, hvorfor konklusionen kan være forskellig, afhængig af købers fremtidige brug af hesten. Skal den kunne holde til væddeløb eller skovtur, påpegede Jonas Rasmussen på mødet.

Under hans gennemgang af de mange elementer i en typisk handelsundersøgelse blev der især med bekymring spurgt ind til heste, hvor torntappene i hestens overlinje ligger tæt.

- Der er en stor gruppe af heste, der har tætliggende torntappe, og det er måske kun hos 10-20 procent, hvor det giver problemer. Der handles faktisk heste til anseelige beløb - også med tætliggende torntappe, og jo ældre hesten er, jo mere sikkert kan du sige, om det har betydning, lød svaret fra dyrlægen, der tilføjede, at tætliggende vil sige under fire millimeter.

- Torntappene kan ligge tæt, uden at hesten har smerter, og jeg har altså set eksempler på sådanne heste, der går grand prix, sagde Jonas Rasmussen.

Nyt fra hesteverdenen
Lykke Pilegaard, hestekoordinator hos Centrovice, havde også lidt korte nyheder med fra hesteverdenen, og her gjorde hun blandt andet opmærksom på, at et »hul« i miljølovgivningen er blevet lukket.

- Husdyrgødningsbekendtgørelsen er pr. 1. september ændret, så den nu også omfatter erhvervsmæssigt dyrehold til og med tre dyreenheder. Ændringen betyder, at hvis man har et dyrehold på mere end fire heste med tilhørende føl, så er ejendommen nu omfattet. Har man mere end to køer med kalve, 10 får, 30 høns eller fire hunde med hvalpe eller et tilsvarende størrelse dyrehold, er dyreholdet ligeledes omfattet af reglerne, forklarede Lykke Pilegaard.

Skattekonsulent, Niels Boldsen, Centrovice, gav desuden en kort orientering om skatteregler i forhold til hestehold, og om hvorvidt hesteholdet kan eller skal godkendes erhvervsmæssigt.

Læs også