Hollandsk mælkeproducent i Sønderjylland klarer 140 køer selv. Mekaniseringen er dog høj, og han var den første private mælkeproducent i Danmark, der investerede i en af Lelys malkerobotter, som stadig kører uanfægtet trods omkring 730.000 malkninger på bagen.
Hollandske Meinard Van Sonsbeek, som kom til Danmark i 1995, er ene om at passe sine 140 køer og omkring 140 hektar, hvor en del af arbejdet dog udføres af maskinstation.
- Nu ønsker jeg mig bare en foderskubber, erklærer mælkeproducenten, der i øvrigt døjer med gener fra en diskusprolaps, og alligevel har han ikke nogen fast medhjælp. I stedet er der en del teknik i stalden.
Udover tre malkerobotter er der en strømaskine til savsmuldet i sengebåsene. Til gulvet har man en robotskraber og foderet laves i en mikservogn. Al den mekaniske hjælp er altså helt nødvendig for Meinard Van Sonsbeek, der samtidig er helt bevist om de andre åbenlyse fordele ved mekaniseringen:
- Jeg kan få en alarm om natten, men mine kolleger kan få en sms fra deres medhjælper, der meddeler, at han ikke har det så godt og slet ikke møder op, pointerer han.
Velfungerende robot på 13 år
Meinard - og hans kone Monique Van Sonsbeek - fik i 1998, som de første private i Danmark, en malkerobot af typen A2 fra Lely. Den tretten år gamle robot er stadig velfungerende, og yderligere to A2-robotter er senere føjet til i stalden med de 140 køer.
- Det er lidt luksus med tre robotter til 140 køer, men det fungerer rigtig godt, påpeger mælkeproducenten.
Han lægger ikke skjul på, at han mener, robotmalkning er det eneste rigtige, både i forhold til køernes velfærd og rent arbejdsmæssigt.
Parret fortæller, at der er meget ro i stalden på grund af malkerobotterne, og køerne har ingen spildtid.
- Hver ko har deres egen rytme. De enten malker, hviler eller æder. De har ikke den spildtid, som de kan have i andre stalde, hvor de må stå på en opsamlingsplads og vente.
Læs mere i dagens avis