Dansk knowhow - især indenfor landbrug - er meget efterspurgt i Rusland, og det giver unikke muligheder for danske landbrugsvirksomheder i en tid med turbo på den russiske vækst.
- Putin har virkelig fået øjnene op for dansk knowhow, fortæller eksportchef for Rusland, Knud Elmose, Dansk Vilomix, der var en af de mange deltagere fra de næsten 100 virksomheder, der besøgte Rusland samtidig med dronningens statsbesøg tidligere på måneden.
Et væsentligt formål var at skabe tættere relationer mellem Danmark og Rusland og gøde jorden for danske virksomheder i Rusland i takt med landets stigende købekraft og en stadig rigere middelklasse.
Knud Elmose fortæller, at omkring 20 danske landbrugs-relaterede var med i dagene den 5. til 10. september, og at Vilomix var en af dem.
- Det der sker lige nu, er det største, danske eksportfremstød i Rusland i nyere dansk historie, vurderer han.
Lukrativt bytteforhold
- Den russiske selvforsyningsgrad er ekstrem lav, men ministerpræsident Vladimir Putin har bebudet, at landet vil være selvforsynende inden år 2020, og i den periode vil der være en enorm vækst. Især i fødevareindustrien, og det er her Danmark har en unik mulighed, pointerer Knud Elmose.
Han oplyser, at når vi herhjemme taler om et bytteforhold mellem foder og svinenotering på omkring 7,5, så er det mindst dobbelt så højt i Rusland, og desuden bliver der givet økonomisk hjælp til opstart af animalsk produktion af både kød og mælk.
- Det betyder at tilbagebetalingstiden for et anlæg på 5.000 søer i Rusland er 5 år, siger eksportchefen.
Han forklarer, at da kornet herhjemme kostede omkring 150 kroner, så kostede det omkring 85-90 kroner i Rusland.
- Og lige nu koster svin 17-18 kroner pr. kilo - endda levende vægt, pointerer han.
Stiler efter dansk standard
Ifølge Knud Elmose er de russiske landmænd dog godt klar over, at den lukrative økonomiske situation ikke vil vare ved, og derfor vil de gerne nå dansk effektivitet, inden tingene »normaliseres«. Derfor efterspørger de i stor stil dansk genetik, inventar, foder med videre.
- Vi har været i Rusland siden 2004-2005, og i 2006 tog Vilomix' salg af premix for alvor fart, fortæller Knud Elmose, som er en af de fire ansatte hos Vilomix, som jævnligt er på kundebesøg i Rusland.
- Man oplever stor respekt for Danmark, når man rejser rundt derovre. Landmændene har svært ved at forstå, hvordan et så lille land kan producere så meget, og det de konkluderer, er, at danske landmænd er meget effektive, og det vil de også gerne være.
Markedsandel på 10 procent
Knud Elmose vurderer, at Vilomix' eksport af premix til Rusland bruges til produktionen af omkring 7-10 procent af alt svinefoder på det russiske marked, hvor alt lige fra lokale leverandører, som de større kendte europæiske og internationale foderfirmaer er repræsenteret.
- En markedsandel på omkring 10 procent i Rusland i de næste år vil være helt fantastisk set i lyset af den stigning i købekraften og landbrugsproduktionen, som der forventes, erklærer han.
- Stort set alle kan levere foder, men det som vi danskere kan er at levere knowhow, som passer sammen med den efterspurgte danske genetik, siger han og påpeger, at den »fintuning« af foderstoffernes værdi, som vi kender, angiveligt har været ukendt land for russerne indtil videre.
- »Tabelværdien« for energien i eksempelvis hvedeklid er ikke den samme i Rusland og Danmark. Forklaringen er, at i Danmark er det testet på svin, men det er det ikke i Rusland. Endeligt er det jo også ganske naturligt, at landmændene efterspørger det foder, som passer til den danske genetik, siger han.
Intet opsøgende salg
Takket være den generelle efterspørgsel på dansk knowhow indenfor landbruget og det gode netværkssamarbejde mellem de danske virksomheder, der er i Rusland, har det endnu ikke været nødvendigt for Vilomix at lave opsøgende salgsarbejde, men Knud Elmose vil ikke udelukke, at det kan være nødvendigt fremadrettet, hvis man vil beholde den nuværende markedsandel.
- I dag har vi ét kontor i Moskva med en russisk kvinde ansat, Anna Smirnova, og hun laver ikke opsøgende salgsarbejde, men tilrettelægger det meget papirarbejde, der er forbundet med eksporten til Rusland. Herudover fungerer Anna Smirnova blandt andet som tolk, når vi besøger vores kunder.
Han forklarer, at russiske landmænd ikke har mulighed for at søge rådgivning på landbocentre eller lignende, ligesom danske landmænd har, og derfor er det også meget vigtigt, at de får tilbudt rådgivning i form af en såkaldt »sevicepakke«, når de køber foder eller premix.
- Vi tilbyder fire årlige rådgivningsbesøg, og de to af gangene sammen med en dyrlæge. Desuden har vi online service, hvor vores russiske foderrådgiver på hovedkontoret i Lime, Yuliya Isayeva, der assisterer kunderne over telefonen eller via Skype eller e-mail.
Vilomix Academy Farm
- Endelig tilbyder vi det, vi kalder Vilomix Academy Farm, hvor driftsledere fra store farme på måske 65.000 søer får tilbudt et 1-2-ugers kursusophold i en dansk besætning, og det er meget populært, fortæller han.
Knud Elmose vurderer, at der i dag er 4-5 virksomheder i Rusland med over 50.000 søer hver, og typisk for de store virksomheder er, at de bygger i sites med omkring 2.500 - 5.000 søer.
Virksomhederne er desuden, som vi i øvrigt kender store virksomheder med en kvalitetschef, en indkøbs- og salgschef, en administrerende direktør, en faglig ansvarlig, etc.
- Typisk har de kontor i Moskva, hvor vi ofte holder vores første indledende møde med dem, inden de besøger os i Danmark, og vi indgår de nærmere aftaler, forklarer han.
Foran tyskere og hollændere
Knud Elmose indrømmer, at meget af det han fortæller, måske nok kan lyde, som om der sælges ud af dansk knowhow.
- Sagen er bare, at hvis vi ikke gør det, så står tyskerne og hollænderne parat. De har i forvejen været i landet i længere tid, for de stod klar, da sovjet kollapsede, mens danskerne overså de russiske muligheder op gennem 90'erne, og først de senere år er kommet rigtigt op i gear.
- Der er ingen tvivl om, at mulighederne for danske landbrugsvirksomheder i Rusland er rigtigt store, konkluderer han.