Hollænderne er desperate efter halm, og afsøger det danske marked for halm. Prisen er steget fra sidste års 50 øre pr. kilo til 65 øre pr. kilo i bigballer ab. gård.
Normalt har John Westenbroek, Cebeco Fourage A/S i Skive, sendt fem til seks lastvogne med halm til Holland hver uge.
- I år kan jeg sagtens afsætte 20 læs hver eneste uge fra nu af og indtil næste høst til mine hollandske halmkunder, siger han om den aktuelle situation, og undlader ikke at opfordre folk til at redde den halm, de kan fra de resterende uhøstede marker.
- Prisen er tilmed attraktiv. Jeg betaler 60-65 øre pr. kilo for almindelig byg- og hvedehalm, 70-75 øre for rajgræshalm og 80 øre for rødsvingelhalm i bigballer og læsset på lastbilen på gården eller direkte fra marken, lokker John Westenbroek.
Sidste sæson betalte JohnWestenbroek typisk 50 øre for almindelig halm og 55 øre pr. kilo frøgræshalm.
Halmstop fra Frankrig
Der er flere grunde til den desperate situation i Holland.
- Jeg har netop hørt, at de franske landbrugsorganisationer nu officielt opfordrer til, at man undlader at eksportere halm ud af landet af frygt for ikke at have nok til landets eget forbrug, fortæller John Westenbroek.
- Også i Frankrig havde de en fæl forårstørke, den fortsatte bare et par uger mere end her, og derfor er halmmængden 20-30 procent mindre end normalt. Det mærkes straks i de sydlige dele af Holland, hvor landmændene traditionelt har hentet meget halm i Nordfrankrig.
Ifølge John Westenbroek er situationen den samme i Belgien og i Holland, hvor deres egne kornmarker yder mindre halmmængder i år. Tilmed er der så kommet problemer med for meget regn her i høstperioden, så de må opgive at bjerge en del halm.
Sendte pressere til Tyskland
I forsøget på at sikre mere halm fra de tyske områder, især i det gamle Østtyskland, forlyder det, at en hollandsk halmentreprenør har sendt 18 traktorer og pressere derover for at presse halmen.
- I disse egne af Tyskland er der slet ikke tradition for at bjerge halmen. Man snitter den i stedet og nedmulder halmen, forklarer John Westenbroek.
- Også på egnen omkring Magdeburg, hvor der traditionelt er hentet meget halm, er markerne fuldstændig støvsuget.
Sjællandsk halm
Halm fra Østdanmark på den anden side Storebæltsbroen kan det normalt ikke betale sig at opkøbe og sende til Holland. Med lidt hurtig hovedregning kan John Westenbroek regne sig frem til, at prisen for at passere Storebæltsbroen nærmer sig samme omkostning, som han betaler for en attraktiv returlastpris fra Jylland til Holland.
- Så hænger det jo ikke sammen, med mindre der er særlige forhold. Men du må gerne skrive, at jeg arbejder konkret på at finde en mulighed for skibstransport af halm fra havnen i Faxe Ladeplads, siger John Westenbroek.
Halmfuskere
John Westernbroek lader forstå, at landmændene under den ophedede situation skal være lidt opmærksomme på, hvem de handler halm med.
- Det er ofte udenlandske biler, der kommer og henter halmen, og så er det vigtigt at vide, om man læsser halmen på den rette bil. Jeg beder altid landmanden ringe og tjekke, om nummerpladen er den samme som den, jeg har lavet aftale med, siger den erfarne halmhandler.
- Jeg vil da heller ikke undlade at gøre opmærksom på, at det også er vigtigt, at landmanden sikrer sig, at der falder en betaling for halmen, lyder det fra John Westernbroek.