Ardo betaler historisk høje priser for ærterne, fortæller Carsten Aalund, adm. direktør i Ardo.
Det kan ikke være så dårligt at være ærteavler for tiden.
Det mener Carsten Aalund, adm. direktør hos dybfrostproducenten Ardo A/S, der i øjeblikket er i gang med ærtehøsten på Sjælland, hvor man mangler at høste cirka 1.000 hektar. På Lolland-Falster har man netop afsluttet årets høst af ærter.
Uden at komme nærmere ind på tallene, så fortæller Carsten Aalund, at Ardo betaler en historisk høj pris for ærterne, fordi man har dem linket til kornpriserne. Afregningspriserne til avlerne er således steget med 40-45 procent i forhold til sidste år.
Så det er udmærket at være ærteavler for tiden?
- Det bør det være. De bør i hvert fald smile et langt stykke hen ad vejen. Det er helt sikkert, lyder det fra direktøren.
Uventede stopdage
Ardo startede i år høsten af ærter i 19. juni. En uge tidligere end normalt. Dog forventer man dog ikke at afslutte høsten tidligere end normalt. Først 27. eller 28. august regner man med at være helt færdige. Oprindeligt havde man regnet med at være færdig midt i august. Det skyldes, forklarer Carsten Aalund, at man har haft uventet mange dage, hvor man ikke kunne høste på grund af vejret. 10-12 dage har man måtte opgive at gå i gang.
- Grunden til, at vi mangler 1.000 hektar på det her tidspunkt i august måned er, at vi har haft rigtig mange stopdage på grund af vejrlige forhold. På Sydhavsøerne har vi haft ekstremt meget vand i juli måned, og vi må desværre også sige, at vi har måttet skippe 100 hektar, fordi vi fik over 110 millimeter vand.
- Det er selvfølgelig en hage ved det hele. Det går jo udover vores samlede udbytte. Indtil videre så kan man sige, at de vejrlige forhold, de driller meget. Vi har lige haft to stopdage i den her uge selvom det har været lummert. Ærterne har simpelthen ikke været modne endnu, siger Carsten Aalund, der samtidig fortæller, at hvis man kigger på nedbørskortene for juli måned, så blev det værste regnvejr ved med at komme der, hvor man var ved at høste.
Superkvalitet
Udbyttemæssigt og kvalitetsmæssigt ser det hele dog fint ud. Ind til videre ligger gennemsnitsudbyttet på seks ton pr. hektar mod budgetteret fem ton pr. hektar. Kvalitetsmæssigt er man også rigtig godt med.
- Vi har en super kvalitet. En af de bedste i mange år. Der er selvfølgelig også stadigvæk nogle af det som vi kalder »pet-food-ærter« (dyrefoder-ærter, red.) imellem, men det vil der altid være under alle omstændigheder, siger Carsten Aalund.
Han skønner, at det er 85 procent af det høstede der er i den rigtig gode kvalitet.
Mindre udbytte på Sjælland
De 100 hektar, som Ardo sprang over på Lolland-Falster betyder i øvrigt ikke noget for ærteavlerne. Avlernes kontrakt sikrer dem, at de får gennemsnitspris for gennemsnitsudbyttet i betaling. Ærterne bliver samtidig brugt senere som dyrefoder. Gennemsnitsudbyttet kan risikere at falde en lille smule, da de ærter, som er sået senere på Sjælland, traditionelt giver et mindre udbytte end dem fra Sydhavsøerne.
- Vi forventer dog lige nu fortsat helt klart, at nå mere end vi har budgetteret, som vi så kan sælge. Vi har nemlig p.t. ikke solgt mere end budgetteret. Det bør dog heller ikke blive et problem at sælge dem, da ærterne er i super kvalitet, siger direktøren.