Landmænd verden over skal på ny lære landbrugsdrift, hvis fødevareproduktion ikke skal få klimaet til at løbe løbsk.
Verdens landmænd skal i fremtiden ikke kun være fødevareproducenter – de skal være CO2-forvaltere. Og de skal belønnes og aflønnes efter, hvor stor en bunke organisk materiale de producerer og opbevarer.
Det skriver adjungeret professor Christian Friis Bach og ph.d.-studerende Pernille Sølvhøj Roelsgaard – begge KU-Life – i en analyse i Politiken.
Landbrugets vigtigste klimabidrag kommer til at handle om, hvor store mængder organisk materiale der opbevares i jorden, og de peger på det vigtige i landbrugets dyrkningspraksis.
Mere bøvlet og besværligt
- Landmanden skal holde op med at pløje og harve i én uendelighed. Det tilfører jorden ilt, og så omsættes det organiske materiale til CO2. Mange landmænd skal i stedet til at så kornet direkte uden at pløje. Lukke øjnene for lidt ukrudt. Men det kan rejse nye etiske dilemmaer, for mindre brug af ploven kan betyde mere brug af sprøjten, forklarer de.
- Det store spørgsmål er, hvordan vi får verdens landmænd og kvinder med. For det klimavenlige landbrug er mere bøvlet, besværligt og – på kort sigt – mindre rentabelt end det intensive landbrug med kunstgødning og store marker uden træer, hedder det videre i analysen.
Men ifølge Christian Friis Bach og Pernille Sølvhøj Roelsgaard er der ingen vej udenom.
Betaling for adfærdsændring
- Landmændene skal betales for at ændre adfærd. Her har vi rige erfaringer i EU. Først betalte vi i årtier de europæiske landmænd for at opføre sig klimauvenligt med overproduktion og unfair konkurrence. Men i de sidste år er der bygget et væld af ordninger op for at sikre et landbrug i bedre balance med naturen og med mindre udslip af drivhusgasser.
- Disse ordninger skal udbredes til resten af verden.
- Det er en enorm opgave at gøre verdens landmænd til en del af løsningen. Der er positive initiativer, men landbruget er stort set udeladt i regeringens klimaplan og næsten fraværende i de internationale klimaforhandlinger. Det er på tide at komme i gang, konkluderer de.