Svineproducent vil kæmpe for landbruget på Borgen

POLITIK: Svineproducent Bo Ritterbusch, Veddum ved Hadsund, stiller op til det kommende folketingsvalg som kandidat for Liberal Alliance i Nordjyllands Storkreds.

Engang i mellem spørger svineproducent Bo Ritterbusch sig selv, om det overhovedet er værd at blive i Danmark. Men hver gang bliver han og hans hustru Winnie Ritterbusch enige om, at det vil være synd at flytte deres tre børn til et andet land.

- Men det er faktisk også synd for børnene at blive her, når man tænker på de besparelser, der er på for eksempel folkeskolen, sundhedsvæsenet og pasningen af de ældre, siger svineproducenten, der driver ejendommen Møllesiggaard med 200 søer, salg af 30 kilos grise og 100 hektar.

Han sammenligner det danske samfund med en hestevogn, hvor Statsminister Lars Løkke Rasmussen sidder på bukken og styrer, mens flere og flere passagerer sidder bagi og bliver trukket af sted.

Foran trækker blandt andre landmændene, der med deres produktion får samfundet til at køre.  

- Bønderne kan godt gå foran og trække læsset, men så skal dem på vognen holde mund og lade være med at pege fingre, siger han.

Mere vækst ønskes
Derfor er svineproducenten nu klar til at kæmpe for nogle ændringer i samfundet og for landmændenes vilkår. Det skal blandt andet ske med mere vækst.

- Der var engang, hvor alle i landsbyen vidste, at høsten var lig med vækst. De vidste, at var høsten god, så kom der penge i samfundet, siger han.

Derfor skal landbruget have bedre vilkår. Det gælder for eksempel gødskning og miljøgodkendelser, mener han.

- Selvfølgelig skal der stilles krav og være regler for landbruget, men hvis vi for eksempel måtte give det gødning, der er nødvendigt, ville vi få en større avl, og vi skal have lov at producere, så det skal ikke tage fire år at få en miljøansøgning igennem, siger landmanden.

Mindre kontrol
Han mener også, at iværksættere skal have hjælp og ikke modstand.

- De mødes jo af en mur af cirkulærer og papirer. Vi skal undgå for meget papirarbejde. Det oplever bønderne også, og det kan være så dræbende, siger han og tilføjer:

- Vi skal have mindre kontrol og heksejagt, og i stedet bruge pengene på andre ting.

Desuden er han af den overbevisning, at den enkelte skal have større, personlig frihed. Derfor skal fedt-skatten væk, der skal ikke laves forbud mod eksempelvis lakridspiber, og multimedieskatten skal fjernes.

- Det kan da ikke passe, at en ansat, der vil yde en service overfor sin arbejdsplads, skal straffes. Det provenu, der kan være af at opkræve multimedieskat, forsvinder også alligevel i omkostninger til kontrol, siger han.

Han oplever selv den kontrol, der er af landbruget.

- Hvis kontrolapparatet EU kommer, så kan de tage os i et eller andet på grund af reglerne om krydsoverensstemmelse. Man kan aldrig være sikker på, om man går rundt med det ene ben i fængsel, siger han.

Effektiv offentlig sektor
En anden af Bo Ritterbuschs mærkesager er en effektivisering af den offentlige sektor.

- Den bliver bare større og større og tager mere og mere af kagen, siger folketingskandidaten, der mener, at mindre kontrol i det offentlige vil være med til at effektivisere sektoren.

- Man er altså nødt til at tro på de offentligt ansatte, så de ikke skal bruge tid på alt for meget papirarbejde. Dygtige ledere skal have anerkendelse, og det skal være ok at afskedige de dårlige, siger han.

Det nytter
Bo Ritterbusch er ikke i tvivl om, at det politiske arbejde, han kan udføre, vil have en betydning. Han har selv deltaget ved flere traktordemonstrationer, og han var selv en af de nordjyske landmænd, der tog turen på traktor fra Nordjylland til København.

Han oplevede, at den tur flyttede mange holdninger, og han har set, hvordan foreningen Bæredygtigt Landbrug med få mennesker i administrationen har udrettet meget. Det er en forening, han selv er medlem af, men han er også passivt medlem af landboforeningen.

- Men jeg kæmper hverken for Bæredygtigt Landbrug eller Landbrug & Fødevarer. Jeg kæmper for manden med fingrene nede i jorden, understreger han.

Bo Ritterbusch, der altid har stemt borgerligt, blev opfordret til at stille op til folketinget for Liberal Alliance. Og han har ingen problemer med at lade Venstre ryge og rejse, som han selv udtrykker det.

- Ikke når de kører frem med Grøn Vækst på den måde. Det virker som om, de er ligeglade med landbruget, siger folketingskandidaten, der betegner sig selv som en af de eneste muligheder for at få en rigtig landmand i Folketinget.

Læs også