Accepterer at de ryger i baggrunden

De tre erklærede viceformandskandidater respekterer alle, at deres viceformandsvalg måske bliver overflødigt, hvis Martin Merrild vinder formandsvalget i Landbrug & Fødevarer.

Der er ingen sure miner fra de tre viceformandskandidater i Landbrug & Fødevarer, Finn Pedersen, Henrik Frandsen og Asger Christensen over, at Martin Merrild har besluttet at stille op til formandsvalget i organisationen til det ekstraordinære delegeretmøde 24. maj i Herning.

En beslutning, der gør, at deres valg til viceformandsposten, der for få uger siden ellers så ud til at være det, som al spænding ville handle om, er røget i baggrunden, og måske endda bliver helt overflødigt. Det sker nemlig, hvis Martin Merrild vinder valget. I så fald fortsætter Niels Jørgen Pedersen nemlig som viceformand, som han er blevet valgt til på det ordinære delegeretmøde i organisationen.

- Jeg er meget afslappet omkring det. Det er jo nogle af de overvejelser, som man skal gøre sig, inden man beslutter sig for at stille op. Jeg var fuldstændig forberedt på, at det kunne ske, da jeg meddelte mit kandidatur, siger Finn Pedersen, der også er formand for Østjysk Landboforening.

Han fortæller dog, at det alligevel kom noget bag på ham, at Martin Merrild meddelte, at han stillede op i formandsvalget.

- Jeg havde ikke lige set, at Martin kunne finde på at være kandidat. Det må jeg erkende. Omvendt vidste vi jo, at der skulle være et formandsvalg, og der kan man aldrig vide, hvem der kommer af kandidater, siger Finn Pedersen, der i øvrigt fortæller, at han støtter Niels Jørgen Pedersen i formandsvalget.

Stærkere fundament
Lige så afslappet omkring det, at der nu er et formandsvalg, er de to øvrige kandidater også. Asger Christensen fra Kolding Herreds Landbrugsforening mener, at inden viceformanden bliver fundet, så er det først og fremmest vigtigt, at Landbrug & Fødevarer får den helt rigtige formand.

- Personligt mener jeg, at Martin Merrild er den rigtige formand, og hvis det så er ham, der vinder og viceformandsposten ikke kommer i spil, så er det også rigtig fint med mig, siger Asger Christensen, der understreger, at han respekterer, at Niels Jørgen Pedersen efter et eventuelt valgnederlag er i sin gode ret til at fortsætte som viceformand.

Vil ikke pege på nogen
Henrik Frandsen, formand for Sønderjysk Landboforening, vil som den eneste af de tre viceformandskandidater ikke pege på, hvem han mener, skal være formand af Landbrug & Fødevarer. Det ser han ingen grund til før efter de to kandidater har været på valgturne rundt i landet.

- Men jeg bakker fuldt og helt op om et kampvalg. Så får medlemmerne et reelt valg. Det vigtigste for landbruget i den situation, som vi står i i dag, det er at vi får valgt den rigtige person til posten som formand for primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer. Så må vores kandidaturer til viceformandsposten hvile lidt i den sammenhæng, siger Henrik Frandsen, der også fortæller, at det er en lidt speget situation at befinde sig, om der er brug for én eller ej.

- Men vi står klar, lyder det.

Ingen af de tre viceformandskandidater vil på nuværende tidspunkt løfte sløret for - i tilfældet af et viceformandsvalg bliver unødvendigt - om de til november ved det ordinære delegeretmøde, i så fald der vil gå efter viceformandsposten.

Læs også