Ny New Holland testet ved Nibe

NY TRAKTOR: I den forløbne uge stillede Mysagergaard ved Nibe arealer til rådighed for prøvekørsler af New Hollands nye Auto Command T7-serie.

Efter det seneste års tid medaljeregn over New Hollands nye T7-serie ved flere internationale udstillinger og messer, er det nu blevet den nordjyske mulds tur til at opleve traktoren.

Det skete i sidste uge på Mysagergaard ved Nibe, hvor en spritny New Holland T7.210 Auto Command fik mulden at føle i en mark med majsstubbe.

Auto Command versionen af modellen har såkaldt CVT-transmission (Continuously Variable Transmission), der både giver variabel skift op gennem hastighedsområderne og alligevel har de fordele, den direkte mekaniske drivlinje kan tilbyde.

Mode
Der er således tænkt på mindst mulig brændstofforbrug ved konstruktion af både transmissionen og motoren, der er af typen med adblue catalysator. Sammenlagt giver en række særlige egenskaber sig udslag i et vægt/hestekraftforhold på 28 kilo traktor pr. hestekraft, hvilket er rekord for traktorer i den klasse.

Serviceinspektør Asger Thomsen fra New Holland fremhæver især de mange muligheder, Sidewinder II armlænet og Intelliview III touchscreen skærmen bringer med sig. Selv uden gps bringer Sidewinder armlænet masser af muligheder for såvel bekvemmere kørsel for føreren og muligheder for nyttige registreringer.

- Vi tror, det bliver en stor hjælp for bedrifter med flere medarbejdere og flere køretøjer, at der nu er stor overensstemmelse mellem den betjening, man anvender i den enkelte traktor eller maskine, siger Asger Thomsen og gør opmærksom på flere genkendelige elementer i betjeningsanordningerne fra såvel New Hollands selvkørende snittere og mejetærskere.

Selv på det ujævne og fastkørte forland, hvor der var spor efter nogle sving med gyllevognen, gik Kelly-skærene nemt i jorden og præsterede at jævne sporene i et enkelt træk.

Det kunne eksport sales manager Karsten Snitkjer fra KK Europe A/S vise gæsterne under en maskindemonstration hos Chresten Mørup Jensen, Kjelvang ved Hammel i mandags. 

- Harven arbejder bedst ved hastigheder på 14-15 kilometer i første træk. Ønsker man at indarbejde store mængder planterester i jorden og derfor kører endnu et træk, kan man sagtens sætte farten op til 17-18 kilometer i timen. Vi har målt brændstofforbruget under disse forhold til mellem 2,8 og 3,2 liter pr. hektar.

- Min anbefaling vil være cirka 200 hestekræfter til en ni meters harve og 300 hestekræfter til en 12 meter Kelly harve. Vi har kørt med en 200 hestekræfters traktor og en 12 meter harve, som den godt kan trække, men det koster ekstra brændstof. Jeg synes jo, det er bedst at traktoren har overskud og derfor kan klare arbejdet med et moderat omdrejningstal i et højere gear, forklarer Karsten Snitkjer.

Europa-rettigheder
KK Europe har rettigheder til Kelly-harveprincippet i hele Europa inklusiv Østeuropa, hvor virksomheden ser store perspektiver med harven.

- Vi giver 1.000 timers slidgaranti eller fem år på Kelly-tallerkenerne. Og jeg ved godt, vi ikke kan efterkontrollere timetallet, så reelt er det fem års garanti, siger Karsten Snitkjer.

KK Europa importerer kun tallerkenerne fra deres hjemland Australien, og bygger resten herhjemme i Danmark. Tallerkenerne er fremstillet af et meget slidstærkt materiale, som den australske virksomhed kender fra en anden produktion, nemlig skær til de maskiner, der arbejder i mineindustrien.

Den virker som en kniv med bølgeskær og stikker ned i 10-12 centimeters dybde.

Søren Næsborg, Horsens Maskiner A/S, der er importør af Juri såmaskinen, peger på de muligheder for direkte såning, det tynde og dybtgående rulleskær foran det paralleltophængte såorgan kan give.

Med et tyndt bølget skiveskær i 10-12 centimers dybde foran skiveskærene og såaggregatet er det helt udelukket, at der kan opstå såkaldt hair-pinning, eller at stråmateriale kan genere såningen. Efter såskiverne trykkes kernerne fast mod jorden af en »bæverhale«.

Horsens Maskiner viste ved en markdemonstration i mandags sin Juri såmaskine frem ved en fælles maskindemonstration sammen med KK Europe hos Chresten Mørup Jensen, Kjelvang ved Hammel. 

Flere kombinationsmuligheder
Juri såmaskinen fra Horsens Maskiner er ikke bare alsidig, når det gælder såbeddets beskaffenhed. Maskinen sår gødning, korn og frø i samme arbejdsgang, hvis det er nødvendigt. Hvis maskinen med den delte såkasse bruges til at så hvede om efteråret, kan man udnytte hele tanken ved at lade henholdsvis gødningsudmadningen og såsædsudmadningen deles om den ønskede mængde.

Udover at præsentere Juri-maskinen for de kronjyske landmænd forleden, peger Horsens Maskiner især på de muligheder, Juri-maskinen har i Østeuropa, hvor direkte såning spås en væsentlig fremtid.

Læs også