Fra en dramatisk nedgang i omsætningen er der, med ny daglig ledelse, glohede ordrebøger og en gennemgribende rationalisering i JF-Stoll koncernen, masser af optimisme.
Længe før sin dødsdag den 21. april 1910 telegraferede den amerikanske forfatter Mark Twain hjem for at fortælle og berolige sine nærmeste: »Rygterne om min død er stærkt overdrevne«.
Det samme budskab sender den nye administrerende direktør for JF-Stoll i Sønderborg, Kristian Steinholm.
- Vi er ikke på vej ind i en krise, men ud af den, siger han efter et par hektiske uger, hvor virksomhedens omgivelser reagerede med ængstelse for fremtiden på grund af oplysninger i en artikel i dagbladet Børsen.
- Det er sandt, at jeg i oktober afløste den tidligere direktør, som er fratrådt. Og det er sandt, at vi reelt har mistet cirka 60 millioner af egenkapitalen i hvert af de seneste to år. Det er dog flere år siden, Jan Freudendahl trådte ud af den daglige ledelse, men han ejer fortsat virksomheden sammen med sin bror Jørn Freudendahl, fastslår Kristian Steinholm.
Barske år
Den seneste nyhed om, at virksomheden lever på bankforbindelsen, Nordeas, nåde, har Kristian Steinholm heller ikke meget tilovers for.
- Som så mange andre virksomheder med en høj gældsprocent, er vi i god og regelmæssig kontakt med vores bankforbindelse, som modtager månedsrapporter fra os. Den situation er stort set uændret gennem fem år, og der er fuld opbakning fra finansieringskilderne.
Kristian Steinholm er sig også fuldstændig bevidst om, at det har kostet virksomheden dyrt at gå fra en omsætning på 1,1 milliarder kroner i 2008 og ned til sidste års 677 millioner kroner.
Ligeledes er der konstateret store tab i udlandet, ikke mindst i Irland, hvor JF-Stolls datterselskab har tabt mange penge.
Foran budgettet
Nu er ordrebogen imidlertid fuld. Så fuld, at det kun for ganske få maskintypers vedkommende kan lade sig gøre at producere mere end de allerede bestilte til den kommende sæson.
- Jo længere, det trækker ud med foråret, så græsset bliver lidt forsinket, jo bedre er det faktisk for os, siger direktøren om den hårdt pressede produktion, der i disse uger medfører øget ansættelse af timelønnede medarbejdere.
- Det betyder, at vi allerede nu er langt foran det budget, vi begyndte på i oktober, hvor vort regnskabsår starter. Her, før vi er gennem halvdelen af budgetåret, har vi allerede realiseret 75 procent af sidste regnskabsårs samlede salg. Og jeg lover ikke bare et betydeligt plus på regnskabet i år, men også et betydeligt tocifret millionbeløb i overskud, lyder det optimistisk fra direktøren.
Trimmet til vækst
Efter en gennemgribende ændring i mange produktionsprocesser på fabrikken i Sønderborg og i den tyske del af virksomheden, Stoll frontlæsserfabrikken, er der nu fuld damp på kedlerne med en kraftig reduktion af funktionærstaben.
- Vi har halveret antallet af funktionærer de seneste par år, og staben vil ikke blive øget, når vi om forhåbentlig kort tid er oppe på den tidligere omsætning igen. Virksomheden var simpelthen ikke parate til at imødegå finanskrisen, da den satte ind. Nu er vi trimmet til ny vækst, og der er plads til et udviklingsprogram på 10 millioner kroner årligt i produktudvikling frem til 2014. Tallene ser rigtigt gode ud nu, lyder det glade budskab.
Generationsskifte
Siden købet af Stoll frontlæsserfabrikken i 2002 er også den del af virksomheden blevet trimmet. Selv om der for et par år siden sendt signaler ud om, at den del af virksomheden var til salg, er det ikke et aktuelt ønske nu.
- I dag bidrager Stoll positivt til koncernens udvikling, så nu er det ikke en prioritet at få den solgt fra. Imidlertid er den langsigtede situation for virksomheden, at Freudendahl-brødrene ikke har en ny generation i familien, der vil tage over. Derfor vil JF-Stoll på et tidspunkt skulle finde nye ejere, og her er det ikke sikkert, der bliver tale om et samlet salg.
- Den synergi, der var ved købet i 2002, hvor produktionen af river og vendere på Stoll-fabrikken blev flyttet til Sønderborg, er ikke mere så oplagt. I dag er der ikke helt samme synergi mellem en frontlæsserfabrik i Tyskland og produktionen af hele grøntmaskinprogrammet og fodervognene her i Sønderbog, forklarer Kristian Steinholm åbent og ærligt.