Ny portal formidler kontakt mellem leasingkunder

NETTET: Portalen skal gøre det nemmere for landmænd at komme ud af leasingkontrakter.

Landbruget leaser i stor stil, og mere end hver fjerde nyerhvervelse i landbruget bliver nu finansieret ved leasing. Det viser tal fra Danmarks Statistik og brancheorganisationen Finans og Leasing.

- Fordelen ved leasing er, at der ikke bliver bundet så mange penge som ved et køb. Landmanden slipper også for at finansierer momsen, hvilket betyder, at han ikke skal have så meget op af lommen på én gang. Han betaler i stedet et fast beløb hver måned, så der bliver frigivet noget likviditet, siger finansrådgiver Niels Eghøj fra rådgivningsfirmaet Agrovi.

Men selvom, der ofte er penge at spare ved at lease i landbruget, så kan dårlig økonomi og lange leasingkontrakter blive en dyr fornøjelse for landmænd. Det ved også de to tidligere entreprenører - og nu iværksættere, Mark Korsgaard Fenger og Tim Bilstrup. Da de gik konkurs med deres entreprenørselskaber, efterlod det dem med leaset udstyr for flere millioner kroner, som de havde svært ved at overdrage eller afvikle. De var i den forbindelse meget forundret over, hvordan alle involverede parter – både dem selv og leasingselskaberne - var tabere i processen på grund af manglende struktur og overblik på markedet. Og det affødte idéen til www.LeasingBørsen.dk, som netop er gået i luften.

Samlingspunkt
Driftsøkonom Knud Møller fra Jysk Landbrugsrådgivning har efterhånden mødt mange i både landbruget og entreprenørbranchen, der er havnet i samme situation, som Mark Korsgaard Fenger og Tim Bilstrup var:

 - Jeg kender flere landmænd, der brænder inde med leaset udstyr, som de ikke kan betale eller ikke har brug for mere. Det bliver dyrt i længden, når det bare står hen, fortæller Knud Møller, der er driftsøkonom ved Jysk Landbrugsrådgivning.

LeasingBørsen.dk gør det ifølge dens stiftere lettere at finde nogen, som vil overtage ens leasingaftaler.

- Vi har nemlig samlet markedet i én portal, hvor man kan indrykke sit leasede udstyr, så andre kan overtage det, hvis de netop står og mangler den traktor, du er brændt inde med, forklarer Mark Korsgaard Fenger.

Den nye portal lukker ifølge Knud Møller et hul i markedet for landbrugsleasing:

- Det er en god idé at lave et system, som gør det muligt for en landmand at komme ud af sin leasingaftale ved at overdrage den til en anden, og det er meget aktuelt nu, hvor økonomien mange steder er presset, siger landbrugsrådgiveren.

Fakta:

Leasingmarkedet i Danmark

Tal fra Finans og Leasing viser, at leasing siden 2005 har udgjort en marked på mere end 100 mia. kroner (der foreligger endnu ikke endelige tal for 2010).

I den periode har leasing i landbruget i gennemsnit udgjort 10 procent eller omkring 10 mia. kroner.

Ifølge Danmarks Statistik steg privatleasing med mere end 60 procent fra oktober 2009 til september 2010.

Antallet af leasede erhvervskøretøjer er ligeledes steget med 60 procent.

Læs også