EKSPORT: Der sejles kartofler fra Grenå til Rusland. En dårlig høst østpå har givet stor efterspørgsel. Det har bragt kartoffelpriserne op i hele Europa, vurderer eksportør, der undgår handelshindringer ved at bruge vandvejen.
Der er stor efterspørgsel på kartofler i Østeuropa i denne sæson, og sidste fredag sendte Danespo A/S for første gang i mange år en båd med kartofler til Rusland.
- Østeuropa er et stort marked lige for øjeblikket, og Rusland er den tungeste aktør, siger Bo Rasmussen, som er salgschef på spise- og industrikartofler hos Danespo A/S i Give.
Skibet sejlede fra Grenå fredag aften og ankom til Kaliningrad knap to døgn senere.
Eksporten foregår i samarbejde med en anden eksportør. Kunden er et russisk engrosfirma, der har base i Kaliningrad, og som har tradition for at importere kartofler.
Fordoblede priser
Den danske notering ligger i øjeblikket omkring 180 kroner pr. hektokilo ab gård for en første klasses vare.
- Vi ligger på et pænt højt prisniveau i øjeblikket. Det er mere end en fordobling i forhold til sidste år, siger Bo Rasmussen, som vurderer, at eksporten har en stabiliserende effekt på priserne i Danmark.
- Der er et massivt eksportmarked, og det har generelt været med til at hæve prisniveauet i Europa, at der er et vakuum i Rusland og Østeuropa. Det har bragt priserne op, og det lægger en bund under markedet, forklarer han.
Og direktør Sten Bitsch, Danespo fortæller, at der allerede før jul var eksporteret 2000 tons kartofler mere end sædvanligt. Også det er med til at holde prisniveauet, forklarer han.
Store knolde
I den aktuelle sending leveres kartoflerne i 25 kilo sække, og knoldene er 50 millimeter eller større.
- Det er lidt større knolde, og det er ikke en gængs vare i Danmark. Kartoflerne er overstørrelser fra produktionen af læggekartofler – det kan også være industrielle leverancer – men der går også en hel del ordinære spisekartofler østpå, fortæller salgschefen.
Ifølge Bo Rasmussen eksporteres der for mange dårlige varer østpå.
- Det er vigtigt, at være opmærksom på kvaliteten. Russerne har samme – eller næsten samme – krav til fødevarekvalitet i dag som Danmark, og vi skal undgå, at danskere får et ry for at levere dårlige kartofler, understreger han.
Grænsen er lukket
I denne omgang kom der knap 800 ton af sted, men Bo Rasmussen bliver ikke overrasket, hvis der snart kommer en båd af sted igen.
Danespo A/S har sendt kartofler til Sankt Petersborg i Rusland i halvanden måned i containere via Polen.
- Eksporten sker typisk via Polen. Det er en meget praktisk løsning at sende dem den vej, men eksporten gennem Polen er blevet vanskeligere på grund af handelshindringer mellem de to lande, siger han.
Der er i øjeblikket er nogle forviklinger mellem Polen og Rusland, hvor man diskuterer undersøgelsen af årsagerne til det flystyrt, der sidste år kostede den polske præsident Kaczynski livet. Det har betydet, at grænsen lige nu er lukket for polske lastbiler.
Hobede sig op
Rusland importerer også andre fødevarer i øjeblikket, derfor er der generelt begrænset containerkapacitet på linjen til Sankt Petersborg.
- Vi havde en situation, hvor kartoflerne hobede sig op, fordi vi ikke kunne få dem flyttet via lastbil gennem Polen. Det er baggrunden for, at vi fik det arrangeret sådan med importøren i Rusland, at vi kunne fylde en båd i stedet, forklarer Danespo-eksportøren, som har stået for det praktiske på havnen i Grenå.
Undgår frost
De største logistiske udfordringer lige for øjeblikket er at holde kartoflerne frostfrie, mens de flyttes.
- Det er en stor udfordring at fylde en båd, når det er så koldt. Bådene er hverken isolerede eller opvarmede, så der skal tages nogle foranstaltninger, for at undgå frostskade, bemærker han.
Ved landevejstransport i containere anvendes normalt kølecontainere, der også kan varmes op.