Landmændene er ekstremt presset i øjeblikket, fortæller Michael Brockenhuus-Schack, der kæder dette sammen med den øjeblikkelige kritik af Landbrug & Fødevarer, der er opstået flere steder.
Utilfredshed med Landbrug & Fødevarer har fået en kreds af landmænd, der er medlem af LandboSyd til at stille spørgsmålstegn ved, om de og foreningen overhovedet skal være medlem af landbrugets store organisation i fremtiden.
31. januar har de inviteret alle LandboSyd-medlemmer til møde i LandboSyds lokaler i Aabenraa, hvor eneste punkt på dagsordenen er, om der overhovedet er nogen idé i at være medlem af Landbrug & Fødevarer.
LandboSyds medlemmer er dog ikke de eneste, der er utilfredse. I Nordjylland har der også flere gange i de sidste måneder lydt voldsom kritik af Landbrug & Fødevares arbejde, og her er der også for nylig opstået protestbevægelsen Opråb. I går kunne DR så også berette, at Bæredygtigt Landbrugs medlemstal er på vej i vejret, blandt andet på grund af utilfredshed med Landbrug & Fødevarer.
Effektivt Landbrug har fanget formand for Landbrug & Fødevarer, Michael Brockenhuus-Schack, til en kommentar om, hvad han synes om det, der sker i øjeblikket.
1.000 teknisk insolvente
Hvor bekymrende er det for dig, at der for eksempel findes landmænd i LandboSyd, der ikke ønsker, at foreningen skal være medlem af Landbrug & Fødevarer på grund af de synes, at I ikke gør det godt nok?
Først og fremmest så er det, som er bekymrende for mig den ekstremt alvorlige økonomiske situation, som en lang række af landmændene befinder sig i, i øjeblikket. Vores tal viser, at der måske er godt 1.000 heltidslandbrug, der står for en femtedel af den danske husdyrproduktion, der er teknisk insolvente bedrifter. Den ekstremt alvorlige situation giver helt naturligt anledning til en lang række frustrationer og bekymringer hos vores medlemmer
Det er noget, som vi både har forståelse og stor respekt for. Det er oplagt, at når de er så presset, så er der utilfredshed ikke kun med poltikerne, men også med organisationen, som medlemmerne forventer skal skabe nogle ordentlige rammer, hvor erhvervet kan blive drevet under. Vi må acceptere, at nogle af bankene også falder på os.
Hvad kan/vil du gøre for at overbevise de utilfredse landmænd om, at I gør det godt nok i Landbrug & Fødevarer i jeres politiske arbejde?
Vi har haft landsformandsmøde i dag (i går.red), hvor vi har diskuteret det. Derudover kommer vi ud nu, hvor vi skal møde vores medlemmer, hvor vi skal diskutere, hvad det er, som vi gør, og den aktuelle og meget alvorlige situation, som vi står i.
Vi har samme mål
Kan du forestille dig et LandboSyd, der ikke er medlem af Landbrug & Fødevarer?
Det er helt oplagt, at jeg ikke håber, at det når dertil. Jeg tror, at vores bedste mulighed for at komme igennem den her situation, det er, hvis vi i så stor udstrækning som overhovedet muligt kan holde sammen.
Dybest set har vi også i alle fraktioner det samme mål. Vi vil alle gerne skabe nogle bedre rammer at udøve vores erhverv i.
Hvor meget vil det svække Landbrug & Fødevarer, hvis en landboforening som LandboSyd beslutter sig for at træde ud af Landbrug & Fødevarer?
Jeg håber som sagt ikke, at det når dertil. Sådan en situation vil svække vores mulighed for at komme igennem og skabe resultater. Vi arbejder hele tiden for at have en massiv dialog med politikerne, og skabe bedre vilkår. Hvis politikerne begynder at opleve stor intern splid i vores sektor og erhverv, så tror jeg, at det er noget, der vil svække os alle. Det vil de altid kunne udnytte.
Hvordan har du det med, at der opstår netværk, grupper og foreninger, der dukker op rundt omkring i landet, der uden om Landbrug & Fødevarer, er gået i gang med at forsøge at råbe politikerne op?
Det er selvfølgelig en særdeles bekymrende tendens. Hvis vi skal prøve at skabe en løsning her, så vurderer jeg, at vi står stærkest politisk, når vi er fælles om det. Omvendt så har jeg dog forståelse for den ekstremt vanskelige situation, som vi som erhverv står i. Den giver anledning til reaktioner hos de enkelte, fordi man er desperat for at finde løsninger.
Miljøordfører Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti fortalte mandag på protestmødet i Agerskov, at han ikke mener, at det er meget man hører fra jer i forbindelse med politikernes arbejde på Christiansborg. Hvad har du at sige til ham?
Vi er ikke enige. Vi yder en massiv indsats, og er i tættest mulig dialog med alle de centrale politikere. Jeg er dog ked af, at Dohrmann sagde, som han gjorde dernede, men jeg tror altså også sagtens, man kan finde politikere, der siger noget andet, og som nok næsten føler, at de i rigeligt grad bliver forsynet med materiale fra vores side.
Men hvis Dohrmann har den opfattelse, så søger vi selvfølgelig kontakt med ham.