Hysteri på råvaremarkedet

- Hvedelagrene i EU er de mindste nogensinde på grund af et højt eksporttempo, lyder det fra Palle Jakobsen, Agrocom.dk, der beretter om et ekstremt følsomt marked.

Ifølge markedsanalytiker Palle Jakobsen fra Agrocom.dk er der udsigt til et både usikkert og udfordrende marked i øjeblikket.

Det fortalte han under et møde i Søften ved Århus mandag aften om den nuværende markedssituation.

- Siden 2001 har vi haft fem tørkescenarier og dette er faktisk det mindste. Der er altså i denne periode tabt mindst korn ud af disse fem gange, forklarede Palle Jakobsen, da han beskrev kornsituationen i forhold til den dramatik vi hører om ude i verden.

- Oversvømmelserne i blandt andet Australien er også overdrevet i tv og de tab der er tale om ligger hovedsageligt i kornets kvalitet. Markedet er meget overgearet i øjeblikket, så når vejrnyhederne viser sol fem dage i træk, så vil de skrige tørke i Rusland og priserne vil stige. Der er tale om hysteri, så dæk jer af langt hen – se at få noget købt, lød opfordringen fra Palle Jakobsen.

Korn i underskud
Han gjorde opmærksom på, at der er 60 millioner tons korn i underskud og de 35 millioner skyldes tørken i Rusland. Resten er forbrug, blandt andet på grund af biodiesel.

- Hvad angår forbruget af majs, så er det her rent sprængstof. Over halvdelen af det majs der kommer ud på verdensmarkedet er fra USA og lagrene er halveret i både Kina og USA. Under majsforsyningssituationen ligger en bombe og hysteri kan føre til prisstigninger der er helt hen i vejret, understregede han.

Svinenoteringen SKAL op
Palle Jakobsen ser kødmarkedet i 2011 som yderst interessant og han nævnte svinepriser omkring de 13 kroner i 2011 – en nødvendighed!

- Svinekødspriserne er nødt til at komme op i niveau, for kornpriserne vil ikke ryge så langt ned i bund igen. Det giver sig selv at det kød skal stige, for der er virkelig blodbad derude nu, med den forskel der er mellem kød og foder, understregede Palle Jakobsen i en tone så man forstod alvoren.

Læs også