Maskinfolk melder fra til dyrskuet

Omkostninger og det faktum, at Det Fynske Dyrskue afholdes i pinsen, gør, at de fynske medlemmer af maskinhandlerforeningen ikke deltager i år.

Til sommer bliver det et fynsk dyrskue uden det store opbud af traktorer og store mejetærskere. De fynske medlemmer af Dansk Maskinhandlerforening er nemlig enedes om ikke at tilmelde sig skuet, der i år ligger i dagene fra den 10. til 12. juni.

- Det har to årsager, fortæller direktør Lars Kristiansen fra Heden Maskinforretning. Dels at vi ønsker at spare på de omkostninger, som er forbundet med at tage på udstilling. Derfor vil vi fremover kun deltage hvert andet år, og dermed følge den fornuftige trend fra blandt andet Agromek, som fremadrettet kun afvikles hvert andet år.

- Men at Det fynske Dyrskue er planlagt til at foregå i pinsen, er dråben, som får bægeret til at flyde over. I vort tilfælde har vi 10-12 medarbejdere involveret i dyrskueaktiviteterne, og det er meget at kræve, at de skal på arbejde både pinselørdag og pinsedag, hvor de fleste helliger sig familien, venner eller andre pinsetraditioner. Så vil vi hellere trække på dem i høsten eller såsæsonen, påpeger maskinhandleren, som ellers i mange år har været fortaler for at bakke op om dyrskuet.

- Vi synes, det har været hyggeligt at være på skuet i Odense, også selv om det ikke har givet det store direkte salg på standen. Det har været en god tradition.

Koster 80.000 kroner
Men prisen for at deltage er for Heden Maskinforretnings vedkommende op i nærheden af 80.000 kroner, og dermed er maskinbranchen med standlejen er med til at betale en del af gildet, mener han.

Derfor havde Lars Kristiansen håbet, at der var taget hensyn, så udstillingen ikke skulle foregå i pinsen. Og han køber ikke argumentet, at det logistikmæssigt af hensyn til landsdækkende udstillere er nødvendigt at placere Odense-skuet mellem Roskilde og skuet i Horsens.

- Der kommer efterhånden få af sådanne udstillere, der drager hele landet rundt på dyrskue. Og hverken dem, eller de ellers trofaste leverandører, som bakker os op på skuerne, er sikkert vilde med at stå på stand i pinsen.

Manglende fynsk hensyn
- Var det så ikke bedre at tage hensyn til de trofaste fynske udstillere og for den sags skyld publikum, som givetvis også har andet at foretage sig i pinsen, som at tage på dyrskue i Odense, spørger Lars Kristiansen og stiller også spørgsmålstegn ved, om det imagemæssigt tæller på positivsiden at vise kæmpestore og dyre maskiner frem for det øvrige samfund, når landbruget samtidig beder om forståelse for de økonomiske trængsler.

- Nuvel, heldigvis ser tingene lidt lysere ud, selv om bankerne kører landbruget meget stramt. Vi oplever mere efterspørgsel, og i flere bedrifter er på vej til at skifte deres slidte traktorer og mejetærskere ud, lyder det trods alt optimistisk fra direktøren hos Heden Maskinforretning.

I modsætning til maskinforretningerne så tager arrangørerne af Det Fynske Dyrskue de positive briller på overfor det faktum, at skuet med den ekstreme sene pinsehøjtid i år får en ekstra dimension.

- Vi vil lægge os i selen for at skabe en endnu festligere ramme for skuet, nu hvor det for en meget sjælden gang ligger i pinsen, lover Gitte Bech, der for Fynsk Landbrugs Eventforening er ansvarlig projektleder for dyrskuet.

Blandt andet bliver der som noget helt nyt aftensåbent på dyrskuepladsen. Pinselørdag vil der være åbent helt frem til klokken 22 med et stort program, blandt andet med kunstnere og forskellig underholdning i den store ring.

- Desuden bliver der mulighed for at købe picnickurve med fynske specialiteter, og dermed lægges der op til en pinsetur for både landbofamilier og alle øvrige publikummer på dyrskuepladsen denne aften.

Gitte Bech oplyser, at initiativet er modtaget positivt fra mange af blandt andet kvægudstillerne, og derfor håber hun, at man sætter kryds i kalenderen til en herlig pinselørdag i fynsk landbrugs midte.

Hun er naturligvis ked af holdningen hos de ellers trofaste fynske maskinhandlere, som med deres medvirken er med til at fuldende billedet af fynsk landbrug.

Læs også