Landmanden der blev pilot
Ikke langt fra Bromme ved Sorø på gården Lindrødgård bor landmand Niels Lundsberg. Efternavnet kommer fra bedsteforældrenes gård, men Niels Lundsberg er ikke alene bonde. Han arbejdede indtil for to år siden som pilot hos SAS.
Selvom man har været jægerpilot, kan man godt være landmand. Det er Niels Lundsberg et levende bevis på. På gården ved Sorø hænger der i arbejdsværelse store flotte fotografier af kampfly. Ved siden af dem mindre billeder af familiemedlemmer og slægtsgården Lundsberg.
Landbrugseventyret begyndte med 14 tønder land ved Kirke Hyllinge, og 15 år senere, i 1995, blev gården skiftet ud med 97 hektar, heraf 60 dyrket, ved Sorø. Virksomheden har altid drejet sig om planteavl og hovedsagligt maltbyg, raps, ærter og hvede. Og Niels Lundsberg har drevet det hele selv sammen med sin kone og børn og med hjælp fra flinke venner og naboer, når det var nødvendigt.
Først og fremmest bonde
- Jeg er født og opvokset på landet og kommer fra en gammel bondeslægt. Selv mine tipoldeforældre var gårdejere. Så det ligger dybt i mine gener at være landmand. Landbrug er lige så meget en livsform, som det er et arbejde, derfor kan man sagtens have et borgerligt erhverv ved siden af og samtidig være bonde, fortæller Niels Lundsberg.
I flyvevåbnet fik Niels Lundsberg rang af løjtnant. At komme i flyvevåbnet var en stor drøm for ham, og efter endt tjeneste søgte han ind i SAS.
- Det er en god arbejdsplads, og de havde det største rutenet. For mig handlede det samtidig om at komme ud og se verden.
En bevidst beslutning
Det kan lyde som en stor arbejdsbyrde både at have et landbrug og samtidig bestride et fuldtidsarbejde som pilot, hvor man vil ud og opleve fjerne lande og kulturer.
Men Niels Lundsberg ser ikke problemer på det område.
- Det er et valg, en prioritering, som så meget andet i tilværelsen, og så vælger man det, man har det bedst med. Mine kone er også opvokset på landet, og vi var heldigvis enige, for ellers havde det ikke udviklet sig sådan.
- Vi begyndte med at drive vores eget landbrug i 1981. Vi flyttede fra Sønderjylland til Kirke Hyllinge. Det var svært at købe jord tilbage i firserne. Lovgivningen var stram, og man skulle være uddannet landmand med grønt bevis og det hele. Men det lykkedes os. Vi havde hovedsagligt planteavl, men også flere dyr. Både hund og kat, høns, heste og lidt grise. Det var en blandet landhandel.
Men selvom landbruget trak, var det jobbet som pilot, der kom i første række.
- Mit lønarbejde er altid kommet først. Det var der pengene kom fra. Men min anden prioritet var landbruget. Det kom før sport, fødselsdage og andre fornøjelser.
Man indretter sin egen tilværelse
En sådan livsstil kræver en særlig tilgang til tingene og et konsekvent valg, ligesom ens arbejde helst skal passe til landbruget. Og det var tilfældet for Niels Lundsberg og hans familie.
- Når man er i rutetrafik som pilot, har man samlede fridage. Det betød for mit vedkommende, at jeg var af sted i fem dage, og så var jeg hjemme i fire dage, fortæller han.
Og med fire fridage lige efter hinanden kan man godt nå at få noget fra hånden.
- Min kone var landhusmor og har ikke stået til rådighed for arbejdsmarkedet, men for familien. Og det er vigtigt, at der er en ankermand, når man selv er så meget væk og samtidig skal være bonde, når man kommer hjem.
Gammeldags livsstil
Tilværelsen formede familien selv, hvilket har inspireret deres tre børn og givet en stor frihed i dagligdagen.
- Vi har valgt at styre vores eget liv, for når man melder sig ind i velfærdssystemet, hvilket er godt nok, så sælger man lidt af sin frihed. Så er der tilknyttet love, som bestemmer, hvordan dit liv til en vis grad skal være. Der er regler for, hvordan man skal bruge sin tid.
Vi har valgt vores eget liv uden at skele til offentlige ydelser. Dem har vi aldrig haft adgang til. Derfor har vores tre døtre heller ikke været i vuggestue eller børnehave, ligesom min kone ikke har modtaget understøttelse. Jeg har ikke adgang til efterløn og har ikke været arbejdsløshedsforsikret eller været medlem af en a-kasse. Derfor kan jeg også drive landbrug, så længe det passer mig.
Vi er nok lidt gammeldags og har valgt at stå uden for de offentlige ordninger. Men til det kan man sige, at livet er et valg, og man må tage ansvar for de beslutninger, man tager. Man kan nemlig ikke klandre andre.
Det rigtige valg
På spørgsmålet om de med denne beslutning har været glade og tilfredse, svarer Niels Lundsberg.
- Ja, det har vi bestemt. Vi har oplevet en frihed til at leve, som vi gerne vil, og det har smittet af på vores børn. For de gør det på samme måde. De har nydt godt af den holdning. De har også altid hjulpet til, når jeg kom hjem, og landbruget skulle passes.
- Faktisk har der kun været en gang, hvor min kone måtte ringe til maskinstationen og bede dem komme ud. Jeg kunne ikke komme hjem fra Nordamerika, og det var lige oppe over med høsten. Ellers har vi altid klaret os.
Ikke et hobbylandbrug
Selvom arbejdet som pilot nogle gange udfordrede driften på gården, kan landbruget ikke reduceres til en spændende fritidssyssel. Landbrug er mere end en hobby, uanset hvilket niveau man arbejder på.
- Nogen vil gerne beskrive denne form for landbrug som en hobby. De kalder det så hobbylandbrug, men landbrug kan aldrig være en hobby, mener Niels Lundsberg.
- En hobby er noget man udøver, når man har tid, lyst og lejlighed. Det er et landbrug ikke. Dér skal du være der til tiden. Både når der skal sås og høstes, og når dyrene skal fodres. Så uanset størrelsen er et landbrug et heltidserhverv.
- Derfor kiggede jeg også i god tid efter et større landbrug, så jeg havde mere at arbejde med, når jeg skulle stoppe som pilot. Jeg fandt stedet ved Gørlev i 1996, der med sine 60 dyrkede hektar gav nye udfordringer og muligheder, fortæller Niels Lundsberg.
En lise for sjælen
- Et godt råd i den forbindelse er at få styr på sin prioritering og planlægning. Man skal som bonde kende sin besøgstid. Jeg kunne eksempelvis lande i Kastrup og køre direkte hjem for at gå i gang med høsten. Uanset om jeg ikke havde sovet eller havde jetlag og var rundt på gulvet.
Derfor passer den her tilværelse selvfølgelig godt til folk med anderledes arbejdstider, det er klart. Og det har betydet mange arbejdstimer, men det er en lise for sjælen at sidde her i dag og kigge på den dejlige natur, man er omgivet af. Sådan har det altid været. Det var mit valg. Jeg kunne ikke lade være.
Niels Lundsberg er i dag 62 år gammel. I 2008 afsluttede han en lang karriere som pilot ved SAS. Før jobbet hos det skandinaviske flyselskab gjorde han tjeneste i flyvevåbnet, og før det blev han uddannet elektriker. I dag driver Niels Lundsberg Lindrødgård sammen med sin kone.