Svinebranchens formænd tror ikke på, at det har effekt at smide de brodne kar ud af landbrugets organisationer.
I går aftes kørte programmet »Operation X - De syge svin« over skærmen.
Programmet var stærkt kritisk over for det, som blev kaldt et rutinemæssigt brug af antibiotika i den danske svinebranche. En landbrugsmedarbejder programmet havde fået ansættelse hos en svineproducent i tre uger, optog samtidig med skjult kamera og mikrofon, hvordan medicinen blev blandet i svinenes drikkevand.
Helt præcist hvad TV2-programmet indeholdt, kan der dog ikke skrives i denne artikel, da udsendelsen først blev vist efter Effektivt Landbrugs deadline. Sikkert er det dog, at svineproducenter, der bliver hængt ud som de brodne kar i programmer som Operation X enten med rette eller ej, ikke risikerer at blive smidt ud af deres organisationer.
Både formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, der selv deltog i programmet, og formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen afviser nemlig, at det er en del af løsningen.
- Der har jo været snak om mange gange, at vi inden for vores egne rækker skulle være mere konsekvente og bare tage afstand fra dem, og ja måske endda smide dem ud af vores foreninger. Det man så kan sige, det er, at så kan vi jo ikke nå dem mere. Det tror jeg ikke gavner os, siger Henrik Mortensen.
Tilbyde rådgivning
Han synes, at det er bedre at bevare svineproducenterne, der har problemer med at overholde reglerne inde i fællesskabet, og så hjælpe dem med at sørge for, at de regler, som der er, de bliver overholdt.
- Vi skal kunne tilbyde dem noget rådgivning og noget opbakning. Landboforeningerne eller Danske Svineproducenter kan jo ikke nægte nogen at have svin. Hvis vi først smider dem ud, så kan de svineproducenter gøre som de vil. Den dag de så bliver taget, så bliver vi alle sammen igen fremstillet som dyremishandlere, siger Henrik Mortensen.
Ifølge Henrik Mortensen er en passende straf til dem, der ikke overholder reglerne, bøder, som myndighederne udskriver og træk i landbrugsstøtten.
- De regler vi har i dag er gode nok. Ja nogle steder, der er vi mange der synes, at der går de endda lidt for vidt, når det kommer til den administrative del af sagen, siger Henrik Mortensen.
Dialog er vejen frem
Også Lindhart B. Nielsen mener, at det er nytteløst at smide de brodne kar i svinebranchen på porten i landbrugets foreninger. Han påpeger, at det for hr. eller fru Jensen på fjerde sal i København, nemlig ikke betyder noget, om det er en svineproducent, der er medlem i en organisation eller ej, der ikke overholder reglerne.
- Uanset om de er medlem hos os eller ej, så betragter samfundet dem stadig som svineproducenter. Dermed har vi stadigvæk også et medansvar for dem. Uanset hvad vi gør. Det er stadig kolleger, siger han.
I stedet for en hård linje internt i landbruget over for de brodne kar, mener Lindhart B. Nielsen, at vejen frem er dialog.
- Selvfølgelig kan vi gå ud at tage afstand, men vi skal også søge dialog med dem, der ikke overholder lovgivningen, så vi på den måde kan komme frem til, at vi får et samlet erhverv, hvor vi i fællesskab overholder lovgivningen, siger han.
Hvis for eksempel Landbrug & Fødevarer tog konsekvensen og smed dem, der ikke overholdt reglerne, ud, så tror Lindhart B. Nielsen også, at det vil få en uheldig effekt udadtil.
- Så tror jeg bare, at vi vil blive beskyldt for, at vi ikke vil tage ansvar, lyder det.
Større bod
Lindhart B. Nielsen åbner dog op for, man muligvis skal ind at se på, om størrelsen på de forskellige branche-boder, som svineproducenterne risikerer at blive idømt af svinebranchen selv, hvis de ikke overholder reglerne, skal sættes op.
- Det er noget, som vi er nødt til at kigge på, om boden ikke er høj nok til at få folk til at rette ind. Det er det redskab, som vi har. Endnu har jeg dog aldrig oplevet, at der er nogen, der bare kører videre på samme måde efter de har været igennem vridemaskinen, siger Lindhart B. Nielsen.