Beklagede at have oplyst forkerte tal

Hård kritik af Fødevarestyrelsen fra fødevareminister Henrik Høegh (V) i går.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) måtte i går lægge sig fladt ned og undskylde for at have oplyst forkerte tal i Folketingets fødevareudvalg ved et åbent samråd i sommers om slagmærker på svin.

Her oplyste han blandt andet, at der var ved at komme styr på at få bragt antallet af slagskader på svin ned, hvilket kunne ses ud fra tallet af at politianmeldelserne var faldet dramatisk fra 240 i 2008 til kun 40 i 2009. Senere viste det sig, at tallene var helt forkerte. De rigtige tal var 311 i 2008 og 291 anmeldelser i 2009.

Skylden for de forkerte oplysninger lagde ministeren på Fødevarestyrelsen, som han kritiserede benhårdt. Henrik Høegh fortalte, at han på intet tidspunkt havde viderebragt forkerte oplysninger til fødevareudvalget i ond tro.

- Jeg har måttet konstatere, at det her afdækker, at der har manglet ledelsesmæssig fokus. Der har manglet ledelsesmæssig opfølgning, og der har manglet uddannelse. Vi skal nu til at have en opfattelse af, at vi kræver disciplin hele vejen igennem for de her data. Det har der ikke, været godt nok. Det må jeg desværre indrømme, sagde Henrik Høegh under samrådet til svar på et spørgsmål om, hvordan man forhindrer lignende sager i fremtiden.

Vil ikke afvise sammenhæng
Under samrådet om slagmærker på svin, der er det fjerde af sin slags, blev Henrik Høegh af både Bjarne Laustsen (S) og Kristen Touborg (SF) flere gange presset til at indrømme, at der er en sammenhæng mellem antallet af slagskader og Danish Crowns afregningssystem fra 2006, hvor svineproducenten betaler pr. minut fra det øjeblik, hvor vognen bakker ind til læssepladsen, til pålæsningen er afsluttet.

Den indrømmelse nægtede Henrik Høegh at give. Han ville dog helle ikke afvise, at der kunne være en sammenhæng.

- Du får mig ikke til at lægge hovedet på blokken, og sige, der ikke er en sammenhæng. Jeg henviser blot til de rapporter fra først Fødevarestyrelsen og siden DJF, som siger, at der ikke er noget, der tyder på, at der er en sammenhæng. Nærmere får I mig ikke til at komme det, lød det fra Henrik Høegh i et svar til Bjarne Laustsen.

Læs også