Bornholms Valsemølle i Åkirkeby drives i dag af tredje generation af familien Jespersen, der i 1920 overtog en gammel og ottekantet hollandsk stenmølle fra 1876
I udkanten af »blomsterbyen« Åkirkeby, der med en placering på det sydlige Bornholm mellem Rønne og Nexø er øens tredjestørste by med godt 2.000 indbyggere, knejser på Møllebakken en majestætisk stenmølle med løghat, selvkrøjer og selvsvikker. Den gamle mølle har siden 1920 har været vartegn for byens familieejede A/S Bornholms Valsemølle.
Det var Emil H. Jespersen, der i 1920 købte en gammel ottekantet hollandsk stenmølle, der siden opførelsen i 1867 var blevet kaldt "Søndre mølle". Ved overtagelsen i 1920 skiftede møllen navn til "Valsemøllen Victoria", indtil aktieselskabet Bornholms Valsemølle ni år senere blev stiftet.
Mange år senere blev møllens drift overtaget af Emil H. Jespersens søn, Knud Jespersen, og i 1978 tog stifterens barnebarn, Niels Jespersen, over.
Hædret med bevaringspris
Den gamle mølle malede i 1950 sin sidste sæk mel, da en forhøjelse af det omkringliggende bygningskompleks satte en bremse for krøjning af møllen, og flyttede produktionen af mel til møllens tilbygninger, der også var opført i 1920.
I 1976 udbrød der brand i Valsemøllens kornsilo og den gamle mølle. Men på trods af, at møllen kun tjente et dekorativt formål, blev det besluttet at genskabe løghat og vinger. Det førte til, at Åkirkeby Borgerforening i 1987 hædrede Bornholms Valsemølle med en bevaringspris.
Udvidelse og modernisering
Bornholms Valsemølle er i årenes løb af Emil H. Jespersen, Knud Jespersen og Niels Jespersen udbygget og moderniseret til sin nuværende kapacitet. Og i år produceres mel af 2.000 tons korn, der uden brug af stråforkortere er høstet af udvalgte landmænd på Bornholm. Hertil kommer, at kornet er underkastet en streng kvalitetskontrol, når det blandt andet gælder vandindhold, protein og faldtal.
Men på trods af et tip-top moderne og alsidigt produktionsapparat fortsætter Niels Jespersen med at investere.
- Vi har netop besluttet at investere et par millioner kroner i et nyt pakkeri, ligesom vi i foråret besluttede at koble møllen til den kommunale fjernvarmeforsyning, der er under opbygning på Midtbornholm, fortæller Niels Jespersen og føjer til, at det dog ikke er uden problemer at føre fjernvarmerør til Bornholms Valsemølle fra adressen på Møllebakken.
- Grundfjeldet ligger mange steder lige i overfladen, hvorfor det er nødvendigt både at minebore og bruge dynamit. Men på trods af disse vanskeligheder, synes jeg, beslutningen om via fjernvarmeværket at fyre med flis fra de bornholmske skove falder godt i tråd med møllens brug af bornholmsk korn af høj kvalitet.
Rustet til fremtidens udfordringer
- Men de store investeringer gør, at Bornholms Valsemølle er godt rustet til fremtidens udfordringer. Og selv om vi naturligvis har konkurrence fra andre danske møller og import af mel fra andre lande, er jeg overbevist om, at møllen nok skal klare sig og klare sig godt, understreger Niels Jespersen.
- Vi har et stort og bredt sortiment af mel fra blandt andet specielle kornsorter som spelt, durum og ikke mindst økologisk korn, og som noget helt nyt er vi begyndt at male mel af ølandshvede, der er en meget gammel kornsort af høj kvalitet og med et meget højt indhold af protein.
- Sorten er genfundet på den svenske ø, Øland, og da vi har selv har opformeret såsæd, får vi i år leveret 200 tons Ølandshvede, der er dyrket på Bornholm. Og målet er, naturligvis, at vi også skal være selvforsynende med den nye kornsort, siger Niels Jespersen, der beskæftiger seks medarbejdere.
Bornholms Valsemølle får leveret konventionelt dyrket korn fra den lokale foderstofforretning, mens specielle kornsorter og økologisk korn leveres direkte til møllen fra lokale landmænd, og inden brug udsættes for en streng kvalitetskontrol på møllens eget laboratorium.
Omkring halvdelen af Bornholms Valsemølles produktion af både fine, grove og knækkede meltyper og rensede kerner af hvede, rug, spelt og durum afsættes til lokale bagerier og forbrugere. Resten sælges til supermarkeder på den anden side af Østersøen.
Fjerde generation
Niels Jespersen er ikke kun tredje generation på Bornholms Valsemølle, men også fædrene ophav til fjerde generation, der er klar til at tage over.
- Det skal da ingen hemmelighed være, at min ældste datter, Sidsel, der læser til biolog, har hvisket mig i øret, at hun er interesseret i at drive Valsemøllen videre, når jeg engang takker af. Men lad mig skyndsomst føje til, at det udelukkende skyldes interesse for faget og ikke, fordi 90 års familie-tradition forpligter, lyder det med slet skjult glæde fra Niels Jespersen.