HØST: Æbler og pærer er klar til at blive plukket, men der ville være flere penge i at flytte træerne til Polen.
Sensommeren og efteråret er tiden for høsten i æble- og pæreplantagerne, men det er ikke just med de store julelys i øjnene, at indehaveren af Østergård Frugt & Bær, Iver Krog, går i gang med årets udbytte.
- Det er først, når vi kommer ind bag bladene, vi for alvor kan se udbyttet, men med pærer ser det udmærket ud. Det omskiftelige vejr har derimod betydet, at det ikke ser for godt ud med æblerne. De har fået mange skader, og i den ene plantage giver det i hvert fald ikke meget, og en stor del af høsten ender som most, lyder det fra Iver Krog.
I det hele taget bliver det ikke æbler og pærer, der skal sikre firmaet overskuddet.
- Æbler og pærer er nærmest en hobby for mig, men det er jo svært at flytte træerne til Polen, lyder det videre fra Iver Krog, der har sine plantager ved Nordborg på Nordals, og henviser til de lavere lønninger i Polen.
- Plukningen skal foretages manuelt, og med de høje lønninger, vi har her i landet, er det vanskeligt at tjene penge på det. Det giver i hvert fald ingen penge at sende dem videre til salg andre steder, for så smuldrer fortjenesten. Vi sælger derfor stort set kun æbler og pærer i vores egen gårdbutik, noterer Iver Krog.
Den manglende indtjening har også betydet, at der de seneste år er skåret ned på antallet af træer. Æbler og pærer er alt sammen håndarbejde med beskæring, udtynding og plukning, så det er en dyr proces. Derfor er det billigere for butikker at købe æbler i for eksempel Polen.
Frosten tog jordbærrene
Når der for alvor skal gang i plukningen af æbler og pærer, allierer Ivar Krog sig med nogle herboende polakker, der hjælper i den periode, der er behov for det. Når det gælder hovedafgrøden jordbær, er det også polakker, der er i aktion:
- I jordbærsæsonen har vi i fem til otte uger polakker ansat. De opfatter opholdet i Danmark som deres ferie, og det er faktisk medlemmer af samme familie, der kommer, og der er flere højtuddannede som læger, sygeplejersker og ingeniører imellem, fortæller ejeren.
På 14 af de 35 hektar ved Nordborg er der jordbær, og det plejer at give et rigtig godt udbytte. Normalt rammes Als ikke så hårdt af frost, men 2010 ville det anderledes:
- I forhold til i fjor mangler vi et udbytte i jordbærrene på 25-30 procent. Den sidste frost tog en stor del af høsten. Ved meldingen om frost var jeg ude og kigge klokken to om natten, og da var der ingen problemer, men klokken seks var jeg ude og kunne se, at der var frost på bladene, og så vidste jeg godt, hvad der var sket, beklager Iver Krog.
Derfor gav det ikke så mange jordbær i år, men alligevel er der overvejelser om at udvide arealet med jordbærplanter, hvor COOP aftager omkring 70 procent.
Til gengæld ligger det fast, at der bliver plantet flere og flere solbær på markerne. De har overrasket meget positivt i år, og her ser Iver Krog en øget afsætning de kommende år, og derfor kommer der et større areal med solbær.
Næste år er det også meningen, at der igen vil være ærter på markerne, og selvfølgelig vil der også fortsat være blandt andet kartofler.