Høsten startede i maltbyggen

HØSTARBEJDE: Årets klima og ændrede sprøjtestrategier i rapsen har vendt op og ned på høstarbejdet i de fynske marker.

Normalvis ville rapsen for længst have været bjærget fra markerne og såningen af næste års rapsarealer i fuld gang. Såningen er godt nok gået i gang, men endnu ses rapsmarker, som ikke er høstet, alt imens der allerede er taget indhug i flere både vårbyg- og hvedemarker i det lidt omskiftelige vejrlig, vi indtil videre har oplevet i år.

Alt rapsen er gået hen og blevet en 12 måneders afgrøde skyldes til dels klimaændringerne, men nok nærmere den svampesprøjtning som i dag anbefales i foråret for at hente et merudbytte, og som derved ikke tvangsmodner afgrøden.

Således indledte Jens Kibæk på Kibækgård ved Fraugde sidste mandag (den 9. august, red.) årets høst i vårbyggen.

- Det har vi aldrig prøvet før, erkendte planteavleren, mens han tilfreds så mejetærskeren tømme de første læs af Carlsberg-sorten Chill over i den stor tipvogn, der i traktoren havde sønnen – og byrådsmedlem for Venstre i Odense Kommune, Morten Kibæk, som chauffør.

Prisbevidst
Ialt skal New Holland mejetærskeren i år igennem 420 hektar på Kærbygård, heraf de 120 hektar med vinterraps, som altså måtte vente til senere på ugen.

- Der er stadig grønne skulper i bunden af markerne. Og da den skal leveres direkte til DLG, venter vi nogle dage, lød det fra Jens Kibæk, der benytter sig af reduceret jordbehandling, og derfor hverken har tidlige afgrøder som vinterbyg eller frøgræs.

Som sine kolleger følger han prisudviklingen på netop raps og korn intenst. På få uger steg den langt mere, end selv de største optimister ikke havde drømt om.

- Rapsen venter jeg nok lidt med at sælge, men for kornet gælder det om at være heldig og trykke på knappen den helt rigtige dag. Sidste år var det vist den 7. september, smiler Jens Kibæk, mens han haster videre med høstarbejdet i den høje sol og friske vind – dagen efter, hvor der på den sandede jord ved Marslev ellers faldt otte millimeter regn.

 

Læs også