Sjællandsk planteavler er blandt de få, der endnu ikke har fået solgt sin raps. Men det var tæt på i går. Meget tæt på.
Hvornår skal jeg trykke på salgsknappen?
Det er det store spørgsmål for tiden for planteavleren Jens Peter Lundgaard, Ubby ved Kalundborg.
Lige siden medio januar er priserne på raps steget, og det fik den sjællandske planteavler til at overveje at slå til allerede i marts måned, hvor mange valgte at sælge. Men Jens Peter Lundgaard valgte alligevel at se tiden an, fordi han kunne se, at priserne på olie og benzin så småt begyndte at stige. Dét gav ham forhåbninger om, at også rapsen ville blive mere værd.
I fredags nåede rapsen så et højdepunkt på 284 kroner pr. tønde, godt 70 kroner mere end i medio januar. I går tikkede der en sms ind på Jens Peter Lundgaards mobiltelefon, der fortalte, at børspriserne var faldet til 279 kroner.
Dét har bragt Jens Peter Lundgaard tættere på en beslutning. For godt nok vil han gerne sælge på toppen, men som han forklarede til Effektivt Landbrug i går eftermiddags:
- Jeg har bestemt mig for, at næste gang prisen kommer op i 280 eller derover, så trykker jeg på salgsknappen, for så tør jeg ikke mere.
Ved børsens lukketid i går var prisen på raps ifølge DLG’s hjemmeside 279,79 kroner pr. hkg raps. Altså meget tæt på de 280 kroner, som Jens Peter Lundgaard gerne vil sælge til.
Ikke høstet
Rapspriserne har historisk set ligget højere end nu. Men omvendt kan der pludselig komme et større udbud af raps på markedet end ventet, hvis det viser sig, at rapsmængderne bliver større, end handlerne på Matiff havde regnet med. I så fald dykker prisen pludselig, forklarer Jens Peter Lundgaard om sin beslutning.
I alt har Jens Peter Lundgaard 20 hektar vinterraps i denne sæson. Rapsen står stadig på rod. I lørdags var vandprocenten 14-15 procent, da Jens Peter Lundgaard kørte 20 meter ind i marken for at teste, hvor meget den var modnet.
Om Jens Peter Lundgaard sælger al sin raps i ét hug, vidste han ikke i går eftermiddags.
- Det kan godt være, at jeg kun sælger halvdelen. Men så skal jeg betale lagerleje for det, jeg ikke sælger, for jeg har ikke pladsen til at lagre det selv. Så det taler imod at dele mængden op.