Grubbesåning kan være løsningen
RAPS: På de lettere jorde kan det være en god løsning at grubbeså rapsen. Især hvis der skal høstes sent og såningen af rapsen bliver udskudt. Det mener planteavlskonsulent og landmand Mogens Steenholt Mogensen.
Det er vigtigt, at rapsen bliver sået rettidigt mellem den 10. og 20. august.
- Bliver det sået bare en lille uge for sent, så kan det koste udbytte på op til fem hektokilo pr. hektar. Med den nuværende rapspris på 240 kroner kan det faktisk betyde omkring 1500 kroner pr. hektar, siger Mogens Steenholt Mogensen.
Grubbesåning giver dog som regel mellem to og tre tønder mindre udbytte pr. hektar.
Lige nu er der stor interesse omkring afgrøden, fordi den har nået en fornuftig pris, og den er stigende, oplever han.
Mogens Steenholt Mogensen er deltidsansat som planteavlskonsulent hos Agri Nord i Aars, og tager derfor turen helt fra ejendommen i Ørsted på Norddjursland, når han skal på arbejde.
Der har han et I/S sammen med sin nabo Jens Jørgen Jensen. De driver 300 hektar med raps, ærter, hvede og byg.
Han regner med selv at grubbeså rapsen på omkring 35 hektar, hvis høsten trækker ud. Men kun på de milde jorder.
Pløjning er nummer et
Ellers sværger han til at pløje. Først og fremmest fordi forsøg til stadighed viser, at man med pløjning får de største udbytter.
På de svære jorder, fra JB5 og opefter, vil han aldrig grubbeså. Her har han ofte set snegleangreb.
- Grubningen laver en fugtig sprække i jorden, der bliver en bane af mad for sneglene, der følger den række op og række ned, siger han.
Desuden bliver de svære jordtyper løsnet bedst ved pløjning.
- Raps vil gerne have løs jord, siger konsulenten, der tit har oplevet en tendens til uens fremspiring ved grubbesåede raps på grund af uens sådybde.
Grubbesåning er et godt alternativ
Men på de mildere jorde, op til JB4, kan grubbesåning være et godt alternativ. Ikke kun i år hvor man kan spare tid og omkostninger ved at undgå en pløjning, men også ellers.
For den eneste fordel er ikke, at det er en hurtig løsning, hvis tiden er knap.
- På de lettere jorde kan man undgå sandflugt, fordi de planterester, man bevarer ved ikke at pløje, holder på jorden, siger konsulenten.
Han har selv prøvet, at en vindstyrke på bare ti sekundmeter på lette jorde har lagt en hel mark øde.
Han er altså ikke helt afvisende overfor, at grubbesåning kan være en løsning for mange. Harvning, Round Up-sprøjtning og grubbesåning er også en billigere løsning en pløjning, harvning og såning.
- Men man skal opveje fordele og ulemper, siger konsulenten og planteavleren, der ikke selv er bange for at prøve grubbesåning i år.