Hysterisk debat om drikkevandet

Landbruget er bestemt ikke den store synder, når det kommer til pesticidrester i drikkevandet, lyder det fra Ole Wiil, formand for Foreningen af vandværker i Danmark.

Debatten om pesticidrester i danskernes drikkevand er alt for hård ved landbruget.

Det mener Ole Wiil, formand for Foreningen af vandværker i Danmark (FVD), der er en sammenslutning af forbrugerejede vandforsyninger. Af landets ca. 2700 private vandværker er 2.089 vandværker medlem af FVD.

- Alle siger, at det er landbruget, der er synderen, men sådan er det jo slet ikke. Landbruget er jo underlagt strenge restriktioner. De pesticidrester som der er i boringerne, de stammer ikke fra landbruget, siger Ole Wiil.

Han fortæller, at de pesticidrester som man finder i boringerne ofte stammer fra midlet Prefix, som er blevet brugt på gårdspladser, kommunale parkeringspladser og så videre.

- Ja det er måske endda brugt omkring brønde også, men det er aldrig brugt i landbruget. De pesticider landbruget bruger, det er godkendte sprøjtemidler. Der er slet ingen grund til at skælde ud på landbruget, siger Ole Wiil.

Måske for stramme krav
Vandværkernes formand fortæller, at selvom man selvfølgelig ikke skal acceptere pesticider i drikkevandet, så er grænserne for hvor meget pesticid, der må være i drikkevandet lige stramme nok, som de er i dag. I dag må der maksimalt være 0,1 mikrogram pesticid i en liter vand. Det er altså 0,1 milliontedel gram i en liter vand.

- Jeg mener det er lidt hysterisk med de pesticidgrænser, som vi har. WHO og Fødevareministeriet har jo nogle anbefalinger om hvor stort pesticidindtag man må have om dagen i sine fødevarer, hvor det er ufarligt, og det ligger på 80 mikrogram, siger Ole Wiil.

- Så du skal altså drikke over 160 liter vand om dagen med de grænser, som vi har i dag, før det bliver farligt. Det ved jeg ikke, om du kan klare. Man kan vidst godt sige, at grænsen er sat ret så forsigtigt, fortsætter Ole Wiil.

Læs også