Brødrene McDonald åbnede restauranten McDonalds. De specialiserede deres medarbejdere og lavede deres menuer fuldstændig ensartede. Restauranterne blev populære, og snart blev de fødevareproducenternes største aftagere af oksekød, kartofler og en lang række andre fødevarer.

De krævede af deres fødevareproducenter, at de kunne lave store, billige og ensartede leverancer.

På den måde blev fødevareproduktion til en fabriksindustri. Og på den måde kom al maden i USA til at smage af fedt, salt og sukker.

På den lidt firkantede måde forklarede filmen »Food inc.« den amerikanske fødevareindustris udvikling over det sidste cirka halve århundred.

Problematik
Filmen blev onsdag aften vist simultant i 34 danske biografer, og derefter blev der transmitteret en debat med Claus Søgaard-Richter, direktør i Landbrug & Fødevarer, Henrik Frandsen, formand for Sønderjysk Landboforening, Rasmus Kjeldahl, direktør for Forbrugerrådet og Susanne Hovmand fra Knuthenborg Gods, men også som repræsentant for Økologisk Landsforening.

Filmen afdækkede flere forhold i den amerikanske fødevareproduktion. Hvordan majs var blevet det altoverskyggende foder, hvordan Monsanto styrer 90 procent af sojaproduktionen i USA, og hvordan E.coli og salmonella-bakteriernes udbredelse blandt andet havde dræbt et lille barn i USA.

Høje omkostninger
Fra Grand Teatret i København præsenterede filmens instruktør Robert Kenner den med følgende ord.

- Dette er en film om de høje omkostninger, der er ved de lave priser på mad.

I debatten blev panelet spurgt, om dansk landbrug kan sammenlignes med filmens udgave af USA.

Henrik Frandsen fra Sønderjysk Landboforening blev en af de mest ombejlede i paneldebatten i kraft af rollen som konventionel landmand med en større bedrift efter en film, der afslutningsvis opfordrede folk til at handle økologisk og lokalt.

- Det er en meget amerikansk film, og jeg vil sige, at uanset om man har en konventionel eller en økologisk produktion, så har man taget dyrene ud af deres natur, men derfor mener jeg nu stadig, at vi behandler dem godt. Økologi er et godt supplement, sagde Henrik Frandsen.

Konkurrere med Danmark
Et af spørgsmålene fra salen blev stillet til Landbrug & Fødevares direktør, Claus Søgaard-Richter. Det lød på, om dansk landbrug vil kunne konkurrere med produktionen i USA, efter filmen viste, hvor store bedrifter, der var.

- Jeg vil faktisk sige, at den vender om. Der er en meget høj efterspørgsel på kød i Danmark, fordi vi har en høj grad af fødevaresikkerhed og dyrevelfærd, og derfor er der allerede mange, der køber vores kød i udlandet, sagde han.

En anden spørger ville gerne høre, hvordan man kunne få mere at vide om de danske fødevarer, som man kan købe i supermarkederne.

- Man kan læse om det på nettet, men ellers kan man også bare komme ud og besøge de danske gårde, når der bliver holdt åbent hus, sagde Susanne Hovmand fra Knuthenborg Gods.

Og Claus Søgaard-Richter bekræftede.

- Der er 50 gårde, der holder åbent hus på søndag, så der kan I bare komme ud og se på, hvordan man laver kødkvæg i Danmark, sagde han.

Stolt af dansk landbrug
En af filmens pointer var, at landbrugene i USA havde vokset sig så store, så de ikke længere er gårde, men »kødfabrikker«, der behandler dyrene, som produkter.

Men den kan kunne ikke overføres til dansk landbrug, som det ser ud lige nu, konkluderede kokken og ordstyreren Henrik Boserup.

- Jeg er sgu stolt af dansk landbrug. Men det er en vigtig film, som vi har set i dag, og jeg håber ikke, at det kommer til Danmark, sagde han, inden at instruktøren fik lov at få det sidste ord.

- Denne film er lavet om amerikansk fødevareproduktion. Hvordan det er i Danmark ved jeg ikke, men det er godt at lære, hvor vores mad kommer fra. Det er vigtigt, at det bliver diskuteret, og der bliver skabt en bevidsthed om produktionsforholdene, sagde Robert Benner, der i år blev nomineret til en Oscar for filmen.