Vil ikke undersøge bivirkninger

En undersøgelse af eventuelle bivirkninger ved vaccination af drægtige dyr mod bluetongue kan være spild af penge, påpeger formanden for Dansk Kvæg.

Der er ikke noget, der tyder på, at der er et problem med bivirkninger ved vaccination mod bluetongue af drægtige kvæg.

Det fastslår formanden for Videncentret for Landbrug, Kvæg (det tidligere Dansk Kvæg, red.), Peder Philipp, efter at en ammeko-besætningsejer, der har haft store problemer med aborter og dødfødsler, og en dyrlæge i Effektivt Landbrug i lørdags opfordrede til en dansk undersøgelse af eventuelle bivirkninger ved vaccinationen.

- Det kunne jo være, at en sådan undersøgelse ville vise, at der kun er meget få bivirkninger ved at vaccinere de drægtige dyr, og så er problemerne jo ryddet af vejen i forhold til at vaccinere alle dyr, hvis der på ny kommer en situation, hvor der skal reageres hurtigt på grund af trussel sydfra med bluetongue-smittede dyr, siger dyrlæge Kim Christensen, Store Merløse Dyreklinik.

Afvejning
Peder Philipp siger, at de data, som Videncentret for Landbrug, Kvæg, har, ikke viser noget stort problem med den valgte vaccinations-strategi.

- Det betyder dog ikke, at enkelte landmænd ikke kan have et problem. Det anerkender vi, understreger Peder Philipp.

Heller ikke i de internationale analyser, der er foretaget af eventuelle bivirkninger ved vaccinationerne, kan Peder Philipp få øje på noget alarmerende.

I Sverige har Jordbruksverket netop besluttet at sætte en undersøgelse i gang af formodede bivirkninger ved vaccination af drægtige kvæg, efter at et par svenske landmænd fortalte om en række uforklarlige aborter og dødfødsler.

Men Danmark bør ikke følge Sveriges eksempel på dette område. For det kan vise sig at være spild af penge at iværksætte en dansk undersøgelse af eventuelle bivirkninger, mener Peder Philipp.

Risiko
- En undersøgelse vil kun tage højde for eventuelle bivirkninger ved vaccination mod serotype 8. Dermed vil det ikke kunne bruges til så meget, hvis en af de andre typer bluetongue-typer kommer til Danmark, mener han.

Videncentret for Landbrug, Kvæg, har dog i forvejen et forskningsmæssigt samarbejde med svenskerne, og centret vil udnytte resultaterne fra den svenske undersøgelse, lover Peder Philipp.  

På spørgsmålet om Videncentret for Landbrug, Kvæg, kender det reelle omfang af bivirkningerne ved vaccinationen mod bluetongue, lyder svaret:

- Det er jeg sikker på, at det gør vi ikke. Og det gør de landmænd, der har oplevet eventuelle bivirkninger i besætningerne, heller ikke. Ingen ved det præcist. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man indrapporterer, hvis man har en mistanke om bivirkninger, så vi kan få det bedst mulige billede af situationen, siger Peder Philipp.

Tages alvorligt
På spørgsmålet om henvendelserne bliver taget alvorligt, svarer han:

- Ja, de bliver taget alvorligt.

Peder Philipp understreger, at situationen i 2008, hvor vaccinationskampagnen startede, var ekstra-ordinær, og at man skal have det med i baghovedet, når man evaluerer indsatsen.

Det er i øvrigt frivilligt for besætningsejerne, om de vil vaccinere mod bluetongue i år.

Læs også