Om igen

SNESKIMMEL: Østvendsyssel har været hårdt plaget af sneen. Nu ser det ud til, at op imod halvdelen af hvedemarkerne skal sås om.

Østvendsyssel er hårdt ramt - igen. Sneen har ligget tykt over landsdelen i over tre måneder. Nu er den smeltet og har afsløret, at sneskimlen visse steder har haft rigtig gode vilkår.

- Vi har ikke set noget lignende de sidste tyve år. Specielt hveden er hårdt ramt, siger chefkonsulent Jens Elbæk Andersen, LandboNord.

Men det er meget forskelligt fra mark til mark og fra afgrøde til afgrøde, hvordan det ser ud. Både han og kollegaerne på centret i Brønderslev er meget i marken i disse dage.

- Landmændene ved jo inderst inde godt, hvad det drejer sig om. Men det kniber med at tage beslutningen. Det er jo dyrt at så om. Men det drejer sig om at tage beslutningen og komme i gang og komme videre, siger han og tilføjer, at de marker, der sås om nu og får lavet et godt såbed får et sammenligneligt udbytte.

Jens Elbæk Andersen og hans konsulentkollegaer i LandboNord ved, det er dyrt. Men der er ingen vej uden om. Mange af markerne skal sås om her i foråret. Specielt Østvendsyssel er hårdt ramt.

Konsulenterne deler markerne i fire grupper.

En hvor afgrøden har overlevet. En gruppe, hvor der er så meget, der har overlevet, at der kan pletsås enkelte steder. En hvor afgrøden er tynd, men hvor der endnu er håb. Disse marker skal have gødning nu og revurderes, når man er færdig med at så de andre marker.

Endelig er der den sidste gruppe, hvor det meste er dødt, og der skal sås om.

Men håbet svinder for, at markerne skal rette sig. De sidste 14 dage er det kun kommet til at se dårligere ud, mener konsulenten.

Ikke forskel på sorter
Det er specielt Østvendsyssel, der er ramt. I vest har sneen ikke ligget så længe, og så snart man kommer søndenfjords ser det også bedre ud, fortæller konsulenten.

Men i Østvendsyssel ser det ud til, at op imod halvdelen af markerne skal sås om. Det bekræfter Søren Christiansen fra maskinstationen i Jerslev. De er i fuld gang med at nedfælde gylle og så om.

Jo tidligere hveden er sået, og dermed hvor stor den har været før sneen faldt, jo værre er det generelt gået med sneskimmel.

Der er ikke forskel på overlevelsen af de forskellige sorter, som man ser ved frostskader.

- Og vores forsøgsmarker har overlevet. De har ligget et godt sted, siger Jens Elbæk Andersen.

Generelt har rapsen klaret sig rigtig godt, mens vinterbyggen efterlader et mere broget billede. Flere steder har den klaret sig rigtig godt, mens den andre steder er væk.

- Også græsset er ramt. Det, der er grønt, er ved nærmere eftersyn kløver, og det er ikke godt at lave foder på, siger Søren Christiansen fra Sven Aage Christiansens Maskinstation.

Gylle nu
De steder marken skal sås om - og det gælder op mod halvdelen af hvedemarkerne i Østvendsyssel, anbefaler Jens Elbæk Andersen at nedfælde gylle.

- Ved nedfældningen er jorden revet op, og der kan sås lige efter, siger han og tilføjer, at det også reducerer lugten.

Generelt vil han ikke anbefale pletsåning.

- De forskellige afgrøder modner jo ikke samtidig, så det er ikke så nemt, siger han.

Kun hvis der er tale om et større hjørne eller en del af en mark, kan man eventuelt kun så vårsæd i en del af marken.

Men forårsarbejdet skal i gang. Og det er sent nu. Det ærgrer Jens Elbæk Andersen.

- Sidste år kørte vi gylle, før folk skulle i haven. Nu ender vi med at komme til at køre gylle, mens folk er ude i haverne. Det er ikke hensigtsmæssigt, siger chefkonsulenten.

Læs også