GENERALFORSAMLING: Det var vand- og miljøplaner, der fik den fulde opmærksomhed, selvom Århus-Hadsten Landboforening står overfor at fusionere med Kronjysk Landboforening.
Godt 100 medlemmer samt gæster fra banker og kommuner var mødt op til generalforsamlingen torsdag aften på landbocentret i Hinnerup. Det bliver formodentlig Århus Hadsten Landboforenings sidste generalforsamling.
Og det bliver helt sikkert den sidste generalforsamling på centret i Hinnerup. Foreningen forventer, at generalforsamlingen næste år holdes på det nye center, der er ved at blive bygget i Søften.
Bestyrelsens forslag om at fusionere med nabo-foreningen Kronjysk Landboforening, der har hjemsted i Randers, var hurtigt vedtaget med kun en stemme imod ud af i alt 78 stemmer.
Senere er det Kronjysk Landboforenings tur til at tage stilling, og siger de også ja, så skal der være en fælles ekstraordinær generalfosamling den 31. marts, hvor fusionen kan blive endelig.
- Tak for opbakningen til fusionen. Jeg håber, det bliver godt både for vores landbrug og vores forening, sagde formand Erik Poulsen, Ødum.
Bestyrelsen fortsætter uændret, indtil foreningens fremtid er afgjort.
Ingen af medlemmerne havde kommentarer til den forestående sammenslutning af de to ud af i alt seks ejerforeninger bag rådgivningsselskabet LandboMidtØst.
En døvstum stemme
Men det havde de til Grøn Vækst, de kommende vandplaner samt Landbrug & Fødevarers politiske arbejde.
- I bliver ved med at tale om, at landbruget skal tale med én stemme, men jeg ser kun en døvstum stemme, der ikke hører, hvad der bliver sagt, og som ikke siger det videre, sagde Poul Sørkjær, Røved ved Hadsten, der driver et landbrug med 300 søer og smågriseproduktion til 30 kilo samt 1000 slagtesvin årligt. Der er 200 hektar i drift.
Han overvejer at melde sig ind i den nye forening Bæredygtigt Landbrug, der vil stævne staten for Grøn Vækst. Efter hans mening gør landboforeningerne det nemlig ikke godt nok.
- Landboforeningerne er simpelthen for sløve. Der er jeres opgave at sige noget i stedet for at sidde på hænderne, sagde svineproducenten.
Formand Erik Poulsen kunne godt forstå Poul Sørkjærs frustration og sagde, at han da også gerne så en demonstration med gyllevogne, der kørte ind i København.
- Men jeg tvivler på, at Bæredygtigt Landbrug slår et større hul end Landbrug & Fødevarer. Jeg er bange for, at de gør mere skade, sagde formanden.
Landmænd ved hvordan man driver landbrug
Torben Koch Jensen, Vissing ved Hadsten, lagde slet ikke skjul på sin utilfredshed med både Landbrug & Fødevarers håndtering af landbrugets nuværende situation og politikerne på Christiansborg.
- Jeg synes, vi skal give dem fingeren. Vi er landmænd. Det er os, der ved, hvordan man driver landbrug. Derfor skal vi bare gøre, som vi plejer. Hvis vi alle gør det, så kan de ikke straffe os, og vi får gjort politikerne til grin, sagde han.
Heller ikke Landbrug & Fødevarer gik ram forbi.
- Når folk kommer op i systemet, så holder de kæft, og de, der ikke holder kæft, de kommer ikke op i systemet. Toppen skal lære at råbe op, sagde landmanden, der inkasserede spontane klapsalver fra salen.
Kristian Søberg, Harlev, er heller ikke imponeret over hverken formand eller viceformand i organisationen.
- Vi har en formand, der gerne vil være klassens pæne dreng, og en næstformand der vist har glemt, hvad gummistøvler i det hele taget bruges til, sagde landmanden, der føler, at landbrugets egen politiske verden taler for meget efter politikernes tunger og glemmer de faglige belæg for forslagenes urimelighed.
Tovtrækkeri med kommunen
Men det var ikke kun på nationalt niveau, debatten bølgede. Allerede i sin beretning var Erik Poulsen inde på kommunens behandling af husdyrgodkendelser, som stadig er et stort problem i Favrskov Kommune.
- Det er nærmest umuligt at blive fagligt hørt eller få ændret noget, lød hjertesukket fra formanden, der selv har prøvet tovtrækkeriet med forvaltning og politikere i forhold til en miljøansøgning.
Han forudser også vanskeligheder, når kommunerne skal til at implementere vandplanerne.
- En ting er det politiske, men når man også rent fagligt har svært ved at komme igennem, så er det virkelig svært, sagde formanden.
Borgmesteren undskyldte
Formandens beretning fik flere lokale politikere op af stolene, og Nils Borring (S), der er ny borgmester i kommunen, undskyldte endnu en gang, for kommunens langsommelige behandling af husdyrgodkendelserne.
Favrskov Kommune har længe ligget nederst på miljøministeriets liste over kommunernes antal afgjorte sager.
- Det er ikke nok, at vi har forståelse for de lange sagsbehandlingstider, men vi har også tilkøbt hjælp til opgaven, sagde han og opfordrede til, at dialogen mellem landbruget og kommunen, der skal være god og konstruktiv, fortsætter.
Men han understregede også, at kommunen ikke skal have skyld for alle miljøtiltag.
- Vi vil ikke have bank for de regler, der er vedtaget på Christiansborg.